Verbod op permanente rimpelvullers?

Open Vld-senator Margriet Hermans vindt dat permanente rimpelvullers verboden moeten worden.

Open Vld-senator Margriet Hermans vindt dat permanente rimpelvullers verboden moeten worden. Ze verwijst daarvoor naar onderzoeken van de consumentenbond in Nederland en de Nederlandse Inspectie voor Gezondheidszorg, die ook al aan de alarmbel trok over deze behandelmethode. Ook de vereniging van Zelfstandige Klinieken bij onze noorderburen pleit voor een verbod.

De permanente rimpelvullers kunnen leiden tot infecties en goedaardige gezwellen, die meestal enkel te verhelpen zijn met een ingrijpende operatie die het gezicht vaak ontsiert, aldus de liberale senator.

In 2006 bevestigde de toenmalige minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte dat er zich met de permanente rimpelvuller ‘Dermalive’ diverse incidenten hadden voorgedaan in Belgische schoonheidsklinieken. Zijn opvolgster, Laurette Onkelinx, liet later weten niet te kunnen optreden door het geringe aantal meldingen van incidenten. Daardoor beschikken haar diensten niet over concrete elementen aan de hand waarvan een officiÔle procedure kan worden gestart om de betrokken producten uit de handel te nemen. Bovendien wijst ze er op dat een dergelijke procedure op Europees niveau moet gebeuren.

Hermans is het daar niet mee eens: “Het gaat niet op om zich te verschuilen achter Europa om niets te doen. BelgiÔmag dergelijk product wel verbieden gezien de gezondheid van de burgers in het gedrang komt”. Ze is dan ook van plan om het verbod indien nodig via parlementaire weg af te dwingen.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content