De wintermaanden kunnen serieuze schade berokkenen aan je huid als je geen aangepaste verzorging gebruikt. Wind, regen en koude temperaturen kunnen resulteren in een droge, ruwe of geïrriteerde huid. Goed smeren is de boodschap, maar wat je smeert hangt heel sterk af van je huidtype.

"In de herfst-en winter periode zijn er drie specifieke oorzaken die ervoor zorgen dat kwaaltjes de kop opsteken", zegt dermatoloog Thomas Maselis. "De lucht wordt droger, er zijn temperatuurverschillen en het is kou voor een langere periode."

Naast aangepaste kledij en eventueel medicatie voor de ergere kwalen, kan je ook met enkele kleine ingrepen in je dagelijks beautyritueel al heel wat problemen voorkomen. "De drogere lucht kan veel kwaaltjes veroorzaken omdat de watermoleculen sneller uit de opperhuid gaan verdampen. Vooral plaatsen waar het lichaam weinig huidsmeer aanmaakt kunnen hieronder lijden", aldus de dermatoloog.

"Zo zijn de lippen vaak een probleemzone, ze drogen uit en krijgen korsten. Het slechtste wat je dan kan doen is ze nat maken", zegt Thomas Maselis. Een oplossing hiervoor is een beschermende lippenbalsem die de huid herstelt en voedt.

Lichaam

Hoe vreemd het ook mag klinken (langdurig) watercontact droogt de huid uit.Water komt in de opperhuid maar 'loogt' de zouten uit de huid waardoor uiteindelijk te weinig zout overblijft om de watermoleculen vast te houden en de huid droogt uit. "Om de natuurlijke bescherming zo goed mogelijk zijn werk te laten doen, gebruik je voor je lichaam best een douche-olie en geen zeep. Blijf ook niet te lang in het water zitten als je een bad of douche neemt."

Gezicht

Over het algemeen is het verschil tussen een vette en droge huid vooral merkbaar in het gezicht omdat daar het meeste talg wordt aangemaakt. Daarom is het belangrijk om gezichtscrèmes te gebruiken die aangepast zijn aan je huidtype. "Tijdens de winter heeft een vette huid voordeel op een droge huid omdat de huid minder snel geïrriteerd zal zijn. Een droge huid heeft een product nodig met een rijkere structuur", aldus Maselis.

Wie niet goed weet waar te beginnen, kan eens langsgaan bij de apotheker voor een product op maat van je huid. Er zijn ook verschillende merken die producten op de markt hebben aangepast per huidtype. Zo verkoopt het Amerikaanse merk Philopophy producten die het medische en cosmetische aspect combineren. Droge huidjes kunnen een beroep doen op 'Hope in jar', een luchtige moisturizer die het huidoppervlak exfolieert. Een gevoelige of geïrriteerde huid heeft het meeste baat bij het 'Keep the peace'-gamma dat bestaat uit een serum, moisturizer en masker. De iets vettigere huid kan beroep doen op de 'Oil free Hope in Jar' moisturizer. (RDM)

De wintermaanden kunnen serieuze schade berokkenen aan je huid als je geen aangepaste verzorging gebruikt. Wind, regen en koude temperaturen kunnen resulteren in een droge, ruwe of geïrriteerde huid. Goed smeren is de boodschap, maar wat je smeert hangt heel sterk af van je huidtype."In de herfst-en winter periode zijn er drie specifieke oorzaken die ervoor zorgen dat kwaaltjes de kop opsteken", zegt dermatoloog Thomas Maselis. "De lucht wordt droger, er zijn temperatuurverschillen en het is kou voor een langere periode." Naast aangepaste kledij en eventueel medicatie voor de ergere kwalen, kan je ook met enkele kleine ingrepen in je dagelijks beautyritueel al heel wat problemen voorkomen. "De drogere lucht kan veel kwaaltjes veroorzaken omdat de watermoleculen sneller uit de opperhuid gaan verdampen. Vooral plaatsen waar het lichaam weinig huidsmeer aanmaakt kunnen hieronder lijden", aldus de dermatoloog. "Zo zijn de lippen vaak een probleemzone, ze drogen uit en krijgen korsten. Het slechtste wat je dan kan doen is ze nat maken", zegt Thomas Maselis. Een oplossing hiervoor is een beschermende lippenbalsem die de huid herstelt en voedt. Lichaam Hoe vreemd het ook mag klinken (langdurig) watercontact droogt de huid uit.Water komt in de opperhuid maar 'loogt' de zouten uit de huid waardoor uiteindelijk te weinig zout overblijft om de watermoleculen vast te houden en de huid droogt uit. "Om de natuurlijke bescherming zo goed mogelijk zijn werk te laten doen, gebruik je voor je lichaam best een douche-olie en geen zeep. Blijf ook niet te lang in het water zitten als je een bad of douche neemt." Gezicht Over het algemeen is het verschil tussen een vette en droge huid vooral merkbaar in het gezicht omdat daar het meeste talg wordt aangemaakt. Daarom is het belangrijk om gezichtscrèmes te gebruiken die aangepast zijn aan je huidtype. "Tijdens de winter heeft een vette huid voordeel op een droge huid omdat de huid minder snel geïrriteerd zal zijn. Een droge huid heeft een product nodig met een rijkere structuur", aldus Maselis. Wie niet goed weet waar te beginnen, kan eens langsgaan bij de apotheker voor een product op maat van je huid. Er zijn ook verschillende merken die producten op de markt hebben aangepast per huidtype. Zo verkoopt het Amerikaanse merk Philopophy producten die het medische en cosmetische aspect combineren. Droge huidjes kunnen een beroep doen op 'Hope in jar', een luchtige moisturizer die het huidoppervlak exfolieert. Een gevoelige of geïrriteerde huid heeft het meeste baat bij het 'Keep the peace'-gamma dat bestaat uit een serum, moisturizer en masker. De iets vettigere huid kan beroep doen op de 'Oil free Hope in Jar' moisturizer. (RDM)