Tips om je haar te verzorgen op elke leeftijd

Knack Weekend ging ten rade bij haarexperten van over heel de wereld. Met deze tips bescherm je je lokken op elke leeftijd.

In Edinburgh vond het internationaal haarcongres plaats, waar alle haarexperten van over heel de wereld aanwezig waren. Pantene bracht ze samen voor een unieke infosessie. De ideale gelegenheid om ten rade te gaan en hen te vragen hoe jij je geliefde lokken het beste kan beschermen.

Ze zijn het er allemaal over eens dat gezond haar van binnenuit begint met een gezonde levensstijl. “Concreet betekent dat niet roken, weinig alcohol drinken en gezond eten. Vooral proteïnen zijn hier van essentieel belang aangezien dat het basisonderdeel is van je haar.”

Voeding

Je kan de glans van je haar bevorderen door de juiste dingen te eten zoals voedingsstoffen met vitamine B7, B5, E en C. Die vindt je onder meer terug in avocado’s, gele en rode pepers, tomaten, paddenstoelen, mager vlees en eieren. Je kan ook supplementen innemen, maar daar is nog geen wetenschappelijk bewijs van dat ze effectief werken specifiek voor je haar.

Stijlen en kleuren

Wat je absoluut moet vermijden is het veelvuldig gebruiken van stijltangen en haardrogers, want die gaan je haar enkel beschadigen en zwakker maken.
Ook wat betreft het kleuren van je haar zijn er enkele zaken aan het licht gekomen. Zo zijn de chemicaliën in de producten die je kan kopen in de supermarkt dezelfde als diegene die worden gebruikt in kapsalons. Het verschil in kwaliteit van de kleuring zit hem in de techniek van de kleuring aan te brengen, maar beiden zijn even schadelijk voor je haar. “Gebruik sowieso altijd een conditioner en producten aangepast voor gekleurd haar. En wat je ook doet, laat nooit je haar blonderen want dan trekt de kleur volledig weg en is je haar volledig kapot”, aldus Dr. Jennifer Marsh.

Ook topstylist Sam McKnight had enkele tips voor gekleurd haar en/of beschadigd haar. “Als je lokken echt in slechte staat zijn, helpt een chignon of vlecht dat te verbergen. Als je op vakantie bent, gebruik dan een leave-in conditioner, vlecht je haar en ga zo zwemmen en zonnen. Je beschermt je haar en ’s avonds creëer je makkelijk perfect golvende lokken.”

Verder moet je op vakantie ook oppassen welke producten je ter plaatse koopt, want de inhoud kan wel eens verschillen van regio tot regio. “Een shampoo voor dun haar in Europa is niet volledig hetzelfde als een shampoo voor dun haar in Azië, let daar dus mee op.”

Vet en droog haar

Mensen met gewoon haar mogen gerust hun lokken elke dag wassen zolang je de goede producten gebruikt, het goed doet en je haar niet elke dag blaast.
Mensen met droog (aanvoelend) haar moeten zweren bij een conditioner en voedende maskers, terwijl mensen met vet haar regelmatig een waspauze moeten inlassen.

“Als je vet haar hebt en je wast het elke dag, dan zal je lichaam enkel meer olie afscheiden waardoor het dus nog vettiger wordt. Het beste is om een week je haar niet te wassen, al is dat in de praktijk niet evident. Als je naar je werk moet en er presentabel wil uitzien, is droogshampoo een ideale oplossing. Ik raad het het iedereen aan.”

Tips voor vrouwen die 20 zijn

Je haar begint nu meer de kroezen en voelt droger aan. Bovendien is de kans groot dat je veel experimenteert met haarkleuren en stijlen. Het is belangrijk om je af te vragen welk soort haar je hebt en welke producten daarvoor nodig zijn. Eet vooral veel vitaminen en granen voor een gebalanceerd dieet.

Leuke look: lang warrig haar

Tips voor vrouwen die 30 zijn

Je haar wordt dunner en je begint de eerste grijze haartjes te zien. Veel vrouwen zijn in deze fase van hun leven zwanger en ervaren dat ze geweldige volle lokken hebben. Een paar maanden na de bevalling is de kans echter groot dat je haar dunner is. Je kan je haar kleuren en shampoos gebruiken die je haar zullen verstevigen en verdikken. Gebruik ook wekelijks een voedend masker en eet vooral veel vitamine B12 wat je kan vinden in avocado’s en visolie.

Leuke look: een kapsel op schouderlengte

Tips voor vrouwen die 40 zijn

Je haar wordt moeilijker onder controle te houden en wordt dunner en zwakker. De structuur van je haar wordt ook onregelmatiger en je hoofdhuid kan droge plekjes vertonen. Zoek vooral naar intensieve producten zoals leave-in conditioner. Ga ten rade bij een dermatoloog of apotheker voor specifieke producten voor de droge plekken. Je lichaam heeft nu vooral veel groene groenten en vitamine A en C nodig.

Leuke look: los golvend haar, vermijd een strakke coupe.

Tips voor vrouwen die 50 zijn

Vooral tijdens de menopauze wordt je haar ontembaar, dunner en verliest het densiteit en pigment. Gebruik verdikkende producten, kleur je haar en bescherm het goed. Je lokken kunnen nu pompoenzaadjes, eieren, omega 3, kip en vis gebruiken.

Leuke look: lange bob met veel laagjes om volume te creëren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content