Tips om je haar te beschermen tegen de kou

Dat je je huid en lippen moet beschermen tegen de vrieskou is algemeen geweten, maar ook je haar kan lijden onder deze weersomstandigheden. Sneeuw, wind, regen en koude lucht zijn niet alleen kapselverpesters, ze kunnen ook de gezondheid van je haar verpesten. Met deze tips bescherm je je haar en voorkom je permanente schade.

Vermijd warm water in de douche

We weten dat niets beter de kou verjaagt dan een hete douche, maar net zoals te warm water je huid kan uitdrogen, kan het ook je haar beschadigen. Gebruik desnoods een badmuts wanneer je je conditioner laat intrekken en zet de temperatuur van het water lager wanneer je het er weer uitspoelt.

Voldoende conditioner & haarmaskers

Tijdens de wintermaanden kan je haar wel wat extra verzorging gebruiken. Investeer in een goede conditioner en probeer ook eens een haarmasker. Als je normale routine geen dagelijkse conditionerkuur inhoudt, kan je die nu best aanpassen voor de komende weken.

Vermijd chemicaliën

Chemicaliën die in haarverf zitten of die gebruikt worden bij het aanbrengen van een permanent zijn nooit goed voor je haar, maar vooral nu dat de temperaturen onder nul bengelen kunnen ze lelijk huishouden in je haarcellen. Probeer deze behandelingen dus tot een minimum te beperken om zo je haar de kans te geven zich te wapenen tegen de kou.

Ga niet buiten met nat haar

Wanneer je natte haar in aanraking komt met de vrieskou kan het veranderen in ijspegels. In bevroren toestand kunnen er stukken afbreken of beschadigd geraken. Probeer je haar dus te laten drogen aan de lucht binnenshuis, of droog het op een lage stand met de haardroger alvorens naar buiten te gaan.

Vermijd warmtebronnen

Haardrogers, krulijzers en stijltangen kunnen beter vermeden worden, maar als je ze toch perse wil gebruiken om je haar te stylen raden we aan om een beschermende haarbalsem of speciaal hiervoor ontworpen bescherming in je haar aan te brengen.

Kam je haar niet te vaak

Kam je haar nooit wanneer het nat is en beperk het borstelen tot ’s morgens en eventueel ’s avonds. Het borstelen van je haar zorgt immers vaak genoeg voor permanente schade, zeker wanneer het haar in een kwetsbare staat verkeerd zoals nu. Wees voorzichtig en worstel je niet door de knopen heen. Gebruik je vingers om de knopen te ontwarren en gebruik eventueel een paar druppeltjes olie op de haarpunten om makkelijker door het haar te gaan.

Muts op!

Zet een muts, kap of ander hoofddeksel op om je haar niet rechtstreeks in contact te laten komen met de kou. Onder je muts kan je eventueel een zijden sjaaltje dragen om te vermijden dat je haar statisch geladen wordt. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content