De Braziliaanse kunstenares Angelica Dass startte het Humanae Project op. Met dit project wil ze een catalogus maken van alle mogelijke huidtonen van de mens. Met portretfoto's en de kleurencodes van Pantone gaat Angelica Dass aan het werk. Elke vrouw heeft het wel al eens meegemaakt. We testen make-up uit onder het artificiële licht van de winkel en het ziet er allemaal erg mooi uit. Eenmaal we het product hebben aangekocht en we het in het natuurlijk licht op onze huid aanbrengen ziet de kleur er totaal anders uit. Door de verandering van kleur door het licht gaat het plots niet meer goed samen de kleur van onze huid en blijven we achter met een waardeloze aankoop. Het make-up product verdwijnt ongetwijfeld in de verste uithoek van een lade in de badkamer. Het zou dan ook bijzonder fijn zijn wanneer iemand je zou kunnen vertellen welke universele kleurschakeringen mooi samengaan met de kleur van de eigen huid. Op die manier kunnen we toekomstige miskopen misschien wel vermijden.

The Humanae Project
The Humanae Project wil hieraan tegemoet komen. Het project werd opgestart door de Braziliaanse kunstenares en fotografe Angelica Dass, die modeontwerp studeerde in Rio de Janeiro. Het doel van het project is om een catalogus op te stellen van alle mogelijke huidtonen van de mens. Om deze catalogus op te stellen heeft Dass een eigen werkmethode opgesteld.

Werkwijze

Angelica Dass neemt portretfoto's van mensen met uiteenlopende leeftijden en van verschillende afkomst. Vervolgens neemt ze een sample uit hun gezichten en dit is het vertrekpunt voor het belangrijkste onderdeel van het project: de kleur van de huid linken een bestaande kleur uit de kleurenkaart van Pantone. De kleur uit de kleurenkaart van Pantone, die het meest aansluit bij de kleur van de huid van die persoon, wordt de achtergrond van het portret. Zo krijg je op de voorgrond het portret van de persoon en op de achtergrond de matching kleur. Onderaan de foto staat de kleurencode vermeld, zoals op een traditionele kleurenkaart ook het geval is.

Utopie?

Het is natuurlijk maar de vraag of het überhaupt mogelijk is om elke toon van huidskleur vast te leggen. Maar dit even buiten beschouwing gelaten is het wel een heel fijn idee! Op die manier kunnen er internationale codes ontwikkeld worden waardoor het kopen van make-up een stuk makkelijker gaat. De verschillende make-up merken zouden dan producten op de markt brengen met de code, waardoor de consument perfect weet welke kleur er bij de eigen tint past. Het zou ons alvast een hele hoop miskopen besparen. (LVR)

De Braziliaanse kunstenares Angelica Dass startte het Humanae Project op. Met dit project wil ze een catalogus maken van alle mogelijke huidtonen van de mens. Met portretfoto's en de kleurencodes van Pantone gaat Angelica Dass aan het werk. Elke vrouw heeft het wel al eens meegemaakt. We testen make-up uit onder het artificiële licht van de winkel en het ziet er allemaal erg mooi uit. Eenmaal we het product hebben aangekocht en we het in het natuurlijk licht op onze huid aanbrengen ziet de kleur er totaal anders uit. Door de verandering van kleur door het licht gaat het plots niet meer goed samen de kleur van onze huid en blijven we achter met een waardeloze aankoop. Het make-up product verdwijnt ongetwijfeld in de verste uithoek van een lade in de badkamer. Het zou dan ook bijzonder fijn zijn wanneer iemand je zou kunnen vertellen welke universele kleurschakeringen mooi samengaan met de kleur van de eigen huid. Op die manier kunnen we toekomstige miskopen misschien wel vermijden.The Humanae Project The Humanae Project wil hieraan tegemoet komen. Het project werd opgestart door de Braziliaanse kunstenares en fotografe Angelica Dass, die modeontwerp studeerde in Rio de Janeiro. Het doel van het project is om een catalogus op te stellen van alle mogelijke huidtonen van de mens. Om deze catalogus op te stellen heeft Dass een eigen werkmethode opgesteld. Werkwijze Angelica Dass neemt portretfoto's van mensen met uiteenlopende leeftijden en van verschillende afkomst. Vervolgens neemt ze een sample uit hun gezichten en dit is het vertrekpunt voor het belangrijkste onderdeel van het project: de kleur van de huid linken een bestaande kleur uit de kleurenkaart van Pantone. De kleur uit de kleurenkaart van Pantone, die het meest aansluit bij de kleur van de huid van die persoon, wordt de achtergrond van het portret. Zo krijg je op de voorgrond het portret van de persoon en op de achtergrond de matching kleur. Onderaan de foto staat de kleurencode vermeld, zoals op een traditionele kleurenkaart ook het geval is. Utopie? Het is natuurlijk maar de vraag of het überhaupt mogelijk is om elke toon van huidskleur vast te leggen. Maar dit even buiten beschouwing gelaten is het wel een heel fijn idee! Op die manier kunnen er internationale codes ontwikkeld worden waardoor het kopen van make-up een stuk makkelijker gaat. De verschillende make-up merken zouden dan producten op de markt brengen met de code, waardoor de consument perfect weet welke kleur er bij de eigen tint past. Het zou ons alvast een hele hoop miskopen besparen. (LVR)