Weinig gezondheidsvoordelen

Het onderzoek duurde 10 jaar en volgde duizenden mensen. Dokter Tim Byers, die het onderzoek leidde, concludeert dat mensen die meer supplementen nemen dan ze nodig hebben een groter risico hebben om later kanker te ontwikkelen. Hoe dat komt, kan hij voorlopig nog niet verklaren.

Wat wel vaststaat, is dat een teveel aan beta-carotenen of provitamine A het risico op longkanker en hartziekten met 20 % verhoogt. 'De supplementen hadden verder geen gezondheidsvoordelen,' zo zegt Byers. 'Sommige mensen kregen zelfs kanker tijdens de vitaminekuur.'

Als je gezond eet, heb je geen supplementen nodig., iStock
Als je gezond eet, heb je geen supplementen nodig. © iStock

Gezonde voeding

Supplementen mogen dan wel veilig zijn in de juiste hoeveelheden, echt nodig zijn ze niet. Diëtiste Zoe Harcombe: 'Als je een supplement nodig hebt, schort er iets met je dieet.'

Hoewel de meeste mensen alles wat ze nodig hebben uit hun voeding halen, kan je soms wel te kampen krijgen met tijdelijke tekorten. In die situatie kunnen supplementen nuttig zijn, maar volgens Byers kennen te weinig mensen de juiste dosis. Zo krijgt je lichaam het equivalent van vier liter sinaasappelsap te verwerken als je een vitamine C-tablet van een gram inneemt.

Conclusie van de studie: supplementen kunnen schadelijk zijn als je ermee overdrijft. Maar waarom zou je eigenlijk ook het risico nemen? Zolang je gezond eet, heb je namelijk helemaal geen vitaminen uit een doosje nodig.

(EV)

Het onderzoek duurde 10 jaar en volgde duizenden mensen. Dokter Tim Byers, die het onderzoek leidde, concludeert dat mensen die meer supplementen nemen dan ze nodig hebben een groter risico hebben om later kanker te ontwikkelen. Hoe dat komt, kan hij voorlopig nog niet verklaren. Wat wel vaststaat, is dat een teveel aan beta-carotenen of provitamine A het risico op longkanker en hartziekten met 20 % verhoogt. 'De supplementen hadden verder geen gezondheidsvoordelen,' zo zegt Byers. 'Sommige mensen kregen zelfs kanker tijdens de vitaminekuur.'Supplementen mogen dan wel veilig zijn in de juiste hoeveelheden, echt nodig zijn ze niet. Diëtiste Zoe Harcombe: 'Als je een supplement nodig hebt, schort er iets met je dieet.'Hoewel de meeste mensen alles wat ze nodig hebben uit hun voeding halen, kan je soms wel te kampen krijgen met tijdelijke tekorten. In die situatie kunnen supplementen nuttig zijn, maar volgens Byers kennen te weinig mensen de juiste dosis. Zo krijgt je lichaam het equivalent van vier liter sinaasappelsap te verwerken als je een vitamine C-tablet van een gram inneemt.Conclusie van de studie: supplementen kunnen schadelijk zijn als je ermee overdrijft. Maar waarom zou je eigenlijk ook het risico nemen? Zolang je gezond eet, heb je namelijk helemaal geen vitaminen uit een doosje nodig.(EV)