Studie: Ook mannen gaan gebukt onder de druk om er goed uit te zien

© iStock

Uit de grootste Amerikaanse studie rond body image bij mannen tot nu toe is gebleken dat heel wat mannen sporten om gewicht te verliezen, seks vermijden omdat ze zich schamen voor hun lichaam en een zware druk voelen (vanuit de maatschappij) om er goed uit te zien. Vooral bij homoseksuele mannen zijn de cijfers verontrustend.

De Chapman universiteit heeft de resultaten van een nationale studie gepubliceerd waarin onderzocht werd hoe mannen zich voelen in hun lichaam en hoe aantrekkelijk ze zichzelf vinden. Uit deze grootste studie over body image tot nu toe blijkt dat ook mannen worstelen met hun zelfbeeld.

In totaal zijn er zo’n 116.356 mannen tussen de 35 en de 50 jaar onderzocht via vijf nationale studies en bijeengebracht in de paper Male Body Image: The Roles of Sexual Orientation and Body Mass Index.

Twintig tot veertig procent van de mannen gaf aan dat ze in het algemeen ontevreden zijn met hun uiterlijk, gewicht, lengte en/of gespierdheid”, aldus David Frederick, de auteur van de studie. “De meerderheid van de onderzochte mannen had ook het gevoel dat ze beoordeeld werden op basis van hun uiterlijk en gaf toe dat ze hun eigen voorkomen vergeleken met dat van anderen.”

Verschillen tussen homoseksuele en heteroseksuele mannen

De studie keek ook naar de verschillen tussen heteroseksuele en homoseksuele mannen, waaruit bleek dat homoseksuelen meer druk voelen (door de media) om er aantrekkelijk uit te zien en vaker seks vermeden omdat ze zich slecht in hun vel voelden.

Na deze resultaten werd er gekeken hoe het gewicht en seksuele oriëntatie van de onderzochte mannen een rol speelden in hun comfort tijdens seks. Bij heteroseksuelen gaf 20% van de mannen met een ‘normaal gewicht’ toe dat ze toch een deel van hun lichaam (vaak hun buik) probeerden te verhullen in de slaapkamer, hetzelfde ging op voor 29%van de mannen die onder de categorie ‘obees’ vielen. Slechts 5% van de heteroseksuele mannen met een normaal gewicht had de voorbije maand seks vermeden omdat ze zich slecht in hun vel voelden, in vergelijking met 10% obese mannen. Bij homoseksuelen lag dat cijfer veel hoger: 20% van de homoseksuelen met een normaal gewicht had de voorbije maand seks vermeden omwille van hun body image, en hetzelfde ging om voor 32% van de obese homoseksuelen.

Andere frappante resultaten:

Homoseksuele mannen voelen zich sneller ongemakkelijk in een zwembroek (26% versus 16%), zijn minder tevreden over hun uiterlijk (29% versus 21%) en voelden zich vaker te klein of niet gespierd genoeg (45% versus 30%)

De interesse van homoseksuele mannen in plastische chirugie is groter dan die van heteroseksuele mannen (51% versus 23%) al is slechts een kleine groep (7% versus 1%) daadwerkelijk onder het mes gegaan.

Homoseksuele mannen zijn het voorbije jaar vaker op dieet geweest om gewicht te verliezen dan heteroseksuele mannen (37% versus 29%) maar in beide onderzoeksgroepen gaf ruim de helft toe het voorbije jaar flink gesport te hebben met als doel gewicht te verliezen (57% versus 55%).

Daarnaast voelen zowel heteroseksuele mannen als homoseksuele mannen aan dat ze beoordeeld worden op hun uiterlijk (77 % versus 61%) al ondervinden homoseksuelen nog meer druk door de media om er goed uit te zien (58% versus 29%).

De studie werd gepubliceerd in Psychology of Men & Masculinity

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content