Studie bewijst link tussen genetica en anorexia

Anorexia © iStock

In een nieuw Amerikaans onderzoek werd aangetoond dat muizen die een bepaald gen missen gedragsstoornissen vertonen, waaronder anorexia. Vijftig tot zeventig procent van de oorzaak van deze eetstoornis wordt hierdoor verklaard.

Na bevindingen over het verband tussen mutaties van een bepaald gen en eetstoornissen bij mensen, voerde een team researchers aan het UI Carver College in Iowa een studie uit naar muizen zonder dit specifieke gen. Het gaat hier om het ESRRA-gen.

In eerdere studies ontdekte het research team dat in families waar veel eetstoornissen voorkomen de familieleden die lijden aan deze stoornissen beschikken over zeldzame mutaties van het ESRRA-gen of andere genen die ESSRA beïnvloeden. Het is dus via dit specifieke gen dat de erfelijkheid van anorexia en andere eetstoornissen wordt doorgegeven.

Groter effect op vrouwelijke muizen

Om meer te weten te komen over de werking, voerde het team tests uit bij muizen. Bij afwezigheid van dit gen waren de muizen minder gemotiveerd om vet voedsel op te zoeken wanneer ze honger hebben. Normaal worden dieren gemotiveerd om calorierijk voedsel te eten wanneer ze plots minder calorieën binnenkrijgen. Het verlies van het ESRRA-gen stuurt deze reactie in de war. Ook vertoonden de muizen abnormaal sociaal gedrag. Het effect was groter bij vrouwelijke muizen. Zij begonnen obsessief-compulsief gedrag te vertonen na het verwijderen van het ESRRA-gen.

Ook sociale factoren

50 tot 70 procent van het risico om anorexia te ontwikkelen kan verklaard worden door de lage hoeveelheid van dit gen. Dit Michael Lutter, coauteur van het onderzoek, legt uit dat het toegenomen percentage van anorexiapatiënten in de voorbije jaren waarschijnlijk te wijten is aan sociale factoren.

Toekomst

De researchers plannen een nieuwe studie waarin het effect van ESSRA op het brein verder wordt onderzocht. Ook zullen ze nagaan of er een behandeling bestaat die de gedragsproblemen van de muizen kan omkeren. Zo zouden ze een oplossing kunnen vinden voor anorexia. (LP)

Surf voor meer info over de studie naar de website van de Universiteit van Iowa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content