Het onderzoek volgde 1.868 jongeren gedurende tien jaar. Er werd nagegaan hoe vaak ze zichzelf wegen en hoe ze zich daarbij voelen.

Een van de logische conclusies is dat zij die meer begaan zijn met hun gewicht ook vaker op de weegschaal gaan staan. Helaas gaat dit gedrag bij meisjes vaak gepaard met een laag zelfbeeld en symptomen van depressie. Bij jongens stijgt de bezorgdheid over gewicht ook, maar leidt het minder frequent naar depressies.

Zoals uit eerder onderzoek al gebleken is, is er een link tussen herinnerd worden aan je eigen lichaamsgewicht en het standard schoonheidsideaal, en ongezonde keuzes maken en jezelf slecht voelen.

Stigma

Omdat jezelf wegen een sociaal aanvaarde actie is, worden er soms te weinig vragen gesteld bij een ongezonde obsessie voor gewicht. Wanneer jongeren maaltijden overslaan of openbaar praten over hoe lelijk ze zichzelf vinden, gaat er wel een alarmbel rinkelen. Op de weegschaal gebruiken rust er veel minder een sociaal stigma dan op jezelf uithongeren. We associëren op de weegschaal staan en ons gewicht opvolgen met een gezonde levensstijl, waardoor er te weinig wordt nagedacht over de psychologische bijwerkingen van deze schijnbaar onschuldige actie.

Praat erover

Een voordeel hiervan is dat jongeren gemakkelijker toegeven aan hun ouders of dokter hoe vaak ze zichzelf wegen. Als ouders en dokters deze informatie verwerven, kan het een open deur zijn voor gesprekken over mentale gezondheid. Volgens de onderzoekers doe je er dus goed aan om na te gaan hoe vaak tieners zichzelf wegen. Zo kunnen problemen rond lichaamsbeeld sneller worden opgespoord. (LP)

Het onderzoek volgde 1.868 jongeren gedurende tien jaar. Er werd nagegaan hoe vaak ze zichzelf wegen en hoe ze zich daarbij voelen. Een van de logische conclusies is dat zij die meer begaan zijn met hun gewicht ook vaker op de weegschaal gaan staan. Helaas gaat dit gedrag bij meisjes vaak gepaard met een laag zelfbeeld en symptomen van depressie. Bij jongens stijgt de bezorgdheid over gewicht ook, maar leidt het minder frequent naar depressies. Zoals uit eerder onderzoek al gebleken is, is er een link tussen herinnerd worden aan je eigen lichaamsgewicht en het standard schoonheidsideaal, en ongezonde keuzes maken en jezelf slecht voelen. Stigma Omdat jezelf wegen een sociaal aanvaarde actie is, worden er soms te weinig vragen gesteld bij een ongezonde obsessie voor gewicht. Wanneer jongeren maaltijden overslaan of openbaar praten over hoe lelijk ze zichzelf vinden, gaat er wel een alarmbel rinkelen. Op de weegschaal gebruiken rust er veel minder een sociaal stigma dan op jezelf uithongeren. We associëren op de weegschaal staan en ons gewicht opvolgen met een gezonde levensstijl, waardoor er te weinig wordt nagedacht over de psychologische bijwerkingen van deze schijnbaar onschuldige actie. Praat eroverEen voordeel hiervan is dat jongeren gemakkelijker toegeven aan hun ouders of dokter hoe vaak ze zichzelf wegen. Als ouders en dokters deze informatie verwerven, kan het een open deur zijn voor gesprekken over mentale gezondheid. Volgens de onderzoekers doe je er dus goed aan om na te gaan hoe vaak tieners zichzelf wegen. Zo kunnen problemen rond lichaamsbeeld sneller worden opgespoord. (LP)