Het is moeilijk om als jong meisje je weg te zoeken tussen onrealistische schoonheidsidealen die je onder de neus gewreven worden op je brooddoos, in de rekken in de speelgoedwinkel of op tv. Al vanaf jonge leeftijd zijn we ervan overtuigd dat we onze eigenwaarde moeten halen uit ons uiterlijk: als we maar mooi genoeg zijn, de juiste kleding dragen en onze haren iedere dag glanzend borstelen dan zullen we populair zijn.

Net die denkwijze wil de Amerikaanse Kate Parker aanklagen met haar fotoserie "Strong is the new Pretty", die de kracht en het zelfvertrouwen van jonge meisjes in de verf zet. Parker nam foto's van haar dochtertjes die skateboarden, in de tuin spelen, over straat rennen en gewoon heel veel plezier lijken te hebben met hun vriendinnetjes. Het idee voor de titel bedacht de voormalige atlete toen ze terugdacht aan haar jeugd.

Kate T. Parker
© Kate T. Parker

"Ik deed heel veel aan sport en was omringd door meisjes en vrouwen die hun zelfvertrouwen haalden uit wat ze met hun lichaam konden doen, in plaats van uit hoe dat lichaam eruit ziet". Een filosofie die ze via haar dochters nu ook met de rest van de wereld wil delen.

"Mijn dochters weten dat ik hen graag zie om wie ze zijn; hun prachtige, wilde, joelende zelf. Ik hou niet meer van hen wanneer ze proper gewassen zijn, of wanneer hun kleding mooi bij elkaar past. Het zijn mijn kinderen en ik kan niet meer van hen verwachten dan ze gelukkig zijn", schrijft Parker.

Bekijk de volledige fotoreeks op haar blog.

Het is moeilijk om als jong meisje je weg te zoeken tussen onrealistische schoonheidsidealen die je onder de neus gewreven worden op je brooddoos, in de rekken in de speelgoedwinkel of op tv. Al vanaf jonge leeftijd zijn we ervan overtuigd dat we onze eigenwaarde moeten halen uit ons uiterlijk: als we maar mooi genoeg zijn, de juiste kleding dragen en onze haren iedere dag glanzend borstelen dan zullen we populair zijn.Net die denkwijze wil de Amerikaanse Kate Parker aanklagen met haar fotoserie "Strong is the new Pretty", die de kracht en het zelfvertrouwen van jonge meisjes in de verf zet. Parker nam foto's van haar dochtertjes die skateboarden, in de tuin spelen, over straat rennen en gewoon heel veel plezier lijken te hebben met hun vriendinnetjes. Het idee voor de titel bedacht de voormalige atlete toen ze terugdacht aan haar jeugd. "Ik deed heel veel aan sport en was omringd door meisjes en vrouwen die hun zelfvertrouwen haalden uit wat ze met hun lichaam konden doen, in plaats van uit hoe dat lichaam eruit ziet". Een filosofie die ze via haar dochters nu ook met de rest van de wereld wil delen. "Mijn dochters weten dat ik hen graag zie om wie ze zijn; hun prachtige, wilde, joelende zelf. Ik hou niet meer van hen wanneer ze proper gewassen zijn, of wanneer hun kleding mooi bij elkaar past. Het zijn mijn kinderen en ik kan niet meer van hen verwachten dan ze gelukkig zijn", schrijft Parker.