Shopping: eerlijke cosmetica met fairtrade-ingrediënten

Shopping: eerlijke cosmetica met fairtrade-ingrediënten
© iStock

De week van de eerlijke handel is al even achter de rug, maar dat wil niet zeggen dat we fairtrade vergeten zijn. Maak kennis met deze eerlijke merken. (LP)

Eerlijke cosmetica © Bee Nature

De Belgische organisatie Bee Nature zag het levenslicht in februari 2012. Vandaag telt het gamma van Bee Nature zeven producten voor dagelijks gebruik, met biologische en eerlijke honing als hoofdingrediënt.

Eerlijke cosmetica © Guayapi: Cosm'éthic

Guayapi is lid van het Platforme pour le Commerce Equitable (PFCE) in Frankrijk. Dit cosmeticamerk uit Parijs ijvert al 25 jaar voor het herstel van de biodiversiteit met respect voor de lokale bevolking. Met zijn gamma Cosm'éthic, gebaseerd op tropische planten uit het Amazonegebied en Sri Lanka geeft Guayapi kleine producenten toegang tot de internationale markt. De producten van Guayapi dragen het FGP-label (Forest Garden Products).

Eerlijke cosmetica © Karethic

Het gamma van Karethic bevat elf verzorgingsproducten voor haar, gelaat en lichaam. Allemaal bevatten ze eerlijke en biologische karitéboter (met het Ecocert-label) uit Benin.

Eerlijke cosmetica © Karité Delapointe

Deze Canadese kmo zette in 2000 een samenwerking op met de coöperatie Léo uit Burkina Faso. Léo produceert karitéboter die door Karité Delapointe wordt geïmporteerd en verwerkt in hun producten voor de Canadese markt.

Eerlijke cosmetica © Linea Argan (merk : Esprit Equo)

Het Italiaanse merk Esprit Equo startte in 2006 als een samenwerking tussen het Roemeense Dounia en de fairtradeorganisatie Commercio Alternativo. Zij bieden Linea Argan aan, een cosmeticalijn met lichaamsolie en -melk op basis van arganolie.

Eerlijke cosmetica © L'Occitane en Provence

Dit bekende Franse cosmeticamerk startte in de jaren 80 met een gamma cosmeticaproducten op basis van karitéboter. In 1989 ging het een duurzaam partnerschap aan met vrouwen uit Burkina Faso die karitéboter maken. Twintig jaar later behaalden deze vrouwen een bio- en fairtradecertificering (Ecocert) voor hun product. Momenteel werken 16.000 vrouwen uit 5 coöperaties in Burkina Faso voor L'Occitane. Het cosmeticamerk neemt jaarlijks meer dan 500 ton van hun verwerkte karitéboter af en verwerkt die in een honderdtal producten. L'Occitane en Provence ontving in 2013 van het Verenigde Naties-Ontwikkelingsprogramma de onderscheiding 'voorbeeldonderneming' voor hun activiteit in Burkina Faso, in het kader van het programma " Ondernemen ten voordele van iedereen ".

Eerlijke cosmetica © Lush

Dit Britse merk heeft in zijn cosmetica-gamma twee eerlijk gecertificeerde producten met het Fairtradelabel. Hun eerlijke cacaoboter is afkomstig van de zonnige eilanden van Costa Rica en de Dominicaanse Republiek.

Eerlijke cosmetica © Natyr, made in dignity

In 2004 startte het Italiaanse bedrijf Gala Cosmetici met een gamma aan cosmeticaproducten op basis van natuurlijke ingrediënten uit het Zuiden. De cosmeticalijn met onder andere douchegel, shampoo en crèmes kreeg de naam Natyr. Natyr gebruikt onder andere aloë vera uit Thailand, groene thee uit Sri Lanka, citroenen uit Cuba, arganolie uit Marokko en karitéboter uit Burkina Faso. Dit eerlijke cosmeticamerk startte in 2012 ook met een biologische lijn.

Eerlijke cosmetica © Zorah Biocosmétiques

Zorah Biocosmétiques is ontstaan na een ontmoeting tussen een jonge vrouw uit Québec en een Berberse vrouwencoöperatie die arganolie produceert en exporteert. In 2007 startten Mélissa Harvey en Richard Morin met een cosmeticalijn van hoogstaande kwaliteit op basis van arganolie. Hun missie was werken met biologisch, ecologische en eerlijke ingrediënten.