Shoppen in Antwerpen: een shortcut naar de hipste winkels

Wearable Stories © Wouter Van Vaerenbergh

Dat Antwerpen de shoppingstad bij uitstek is, hoeven we niet meer te vertellen. Een shortcut update van de nieuwste winkels.

Accesoires

Permanentje

Handtassendesigner Lies Mertens (28) ruilde eind 2018 haar pop-up in voor een permanente Antwerpse flagship, het decor voor haar functionele en duurzame handtassen van biologisch gelooid leer. We vroegen haar waarom.

‘De pop-up was bedoeld voor de feesten, ik zou wel zien hoe het liep. Uiteindelijk zijn we er een jaar gebleven, zo’n pop-up is de ideale test voor een jong merk. Nu zitten we op de Steenhouwersvest. Niet alleen is de passage in deze straat veel groter, de locatie trekt ook het juiste publiek aan. Het is een straat met veel potentieel en een leuke mix van ontwerpers zoals Christian Wijnants, authentieke merken en onafhankelijke labels. Antwerpen was, als thuishaven, een evidente keuze.

Het authentieke houten raamwerk van de grote, dubbele etalage geeft het pand karakter én visibiliteit – de gevel is zo breed dat je die echt niet kan missen. Qua interieur (van de hand van Atelier Bontekoe, red.) wou ik de lijn van grafisch minimalisme doortrekken. Een uitgepuurd product vraagt om een dito inrichting.

Lies Mertens
Lies Mertens© WOUTER VAN VAERENBERGH

Ik sta bewust zelf in de winkel, vaak op zaterdag. Klanten appreciëren dat enorm en ook voor mij is het een meerwaarde. Zo hoor ik zelf de reacties op kleuren en modellen, waar klanten precies naar op zoek zijn in een product. Mijn collectie trekt een heel breed publiek aan: van architecten, marketeers en advocaten – zij hebben interesse in computertassen – tot zelfstandige vrouwen van middelbare leeftijd met stijl.

De tassen slaan aan, maar uiteraard zijn er frustraties. Omdat ik mijn merk zo duurzaam mogelijk wil uitbouwen, word ik vaak geconfronteerd met extra hindernissen die je niet tegenkomt als je minder ecologisch tewerk gaat. Dit seizoen focus ik, bovenop de drie nieuwe modellen, op samenwerkingen met kunstenaars en ontwerpers uit andere disciplines. Samen met architect Camiel van Noten bracht ik een meubel en tas uit, later dit seizoen volgt een kunstenares.

Steenhouwersvest 6, liesmertens.be


Belgisch

Nationale trouw

Jardin d’Amour, de onestopbruidsshop van designer Karolien Verstraeten verzamelt bruidsmode en accessoires van verschillende Belgische ontwerpers op één plek. Naast de personal styling vind je hier ook diensten als een make-upartist, fotograaf, vormgever en bloemist.

Leopoldstraat 27, jardindamour.be

Jardin d'Amour
Jardin d’Amour© WOUTER VAN VAERENBERGH


Na 90 jaar laat Le Chapeau, het Antwerpse icoon qua bruidskledij, de Carnotstraat achter zich. Het atelier verhuist eind dit jaar naar het pand waar het familiebedrijf al suitekleding verkocht.

Frankrijklei 72, lechapeau.be


Mode

Duurzame dames

Lief Matteo Simoni is niet het enige wat Loredana Falone naar Antwerpen lokt. De modeontwerpster gaat met Wearable Stories voor tijdloze, vrouwelijke silhouetten met een transparant productieproces en de meest duurzame opties qua materiaal en ateliers.

Everdijstraat 30, wearable-stories.com
Hipsteralert

Coworken, coslapen of fietsen op café

1. Wielertoerist

Bagels van Kleinblatt, vlees van versmarkt Criée en goeie koffie: bij Vitesse kom je niet alleen voor een vintage koersfiets of workshop fiets herstellen maar ook om je eigen keel te smeren.

Provinciestraat 82, vitesse.cc


2. Yust open

Moe van al dat coworken? Yust heeft naast gedeelde werkplekken ook heerlijk slaapverwekkende dorms, hotelkamers en appartementen, voor een nacht of langer. Ook yogalessen, deelfietsen, exposities, rooftopterras, bar en restaurant maken deel uit van de coworkfun.

Coveliersstraat 2, yust.com


3. Broeder Jacob

In de 2.000 vierkante meter van het vroegere Jacob Jordaenshuis zitten werkplekken, een expositieruimte en koffie- en aperobar. JJ House wil een ontmoetingsplek zijn voor grote en kleine bedrijven, studenten en ondernemers. Daarnaast kan je er onder meer ook brunchen, kunst kijken, events bijwonen of je laten gaan bij een dj-set.

Reyndersstraat 6, jjhouse.be

JJ House
JJ House© WOUTER VAN VAERENBERGH


Deco

1. Het licht

Wie? Dominique Sanjay Schellekens en Melanie Caitlin Veen van kersvers Belgisch verlichtingslabel Faren.

Wat? Het koppel verzamelt wereldwijd vintage industriële lampen die hersteld en goedgekeurd worden in België. Daarna krijgen ze elk een unieke naam en een label met hun geschiedenis.

De shop-annex-showroom, Minderbroedersrui 42, faren.be

Faren
Faren© WOUTER VAN VAERENBERGH


2. Unicum

Wie? Het Zwitserse familiebedrijf opende de allereerste Vitra Partner Store ooit.

Wat? Designobjecten van Ray & Charles Eames, Jean Prouvé, Maarten Van Severen, Konstantin Grcic en co.

De voormalige showroom van Walter Van Beirendonck, Sint-Antoniusstraat 12, vitra.com


Mode

De essentie

Duurzaam shoppen begint met goede basics. Deze labels kunnen daar wat van.

American Vintage opende een tweede, grotere Antwerpse boetiek voor haar basics van kasjmier en katoen. Een lichte ruimte met muren van ruw cement en houten meubels nam het gebouw in klassieke vroeg-negentiende-eeuwse architectuur over.

americanvintage-store.com


Na Brussel komt de Zweedse keten ook naar Antwerpen. Arket verkoopt essentials, voor mannen, vrouwen en hun offspring, én andere merken die voldoen aan hun esthetiek. Voor honger en dorst kan je in hun café terecht.

Huidevettersstraat 37, arket.com

Arket
Arket© WOUTER VAN VAERENBERGH


Beauty

Schoon van A

Van zeepje over massage tot veganistische lunch: mooi vanbinnen en vanbuiten.


M van mooi En massage

Huidverzorgingsspecialist Els Vandermeer bundelt 25 jaar ervaring in So Beautiful Original Skincare. Ze toont er het resultaat van haar zoektocht naar uitzonderlijke huidverzorging. Stokpaardje: unieke natuurlijke producten en ontspannende verzorgingsmassages.

So Beautiful, Original Skincare, Leopoldstraat 35, sobeautiful-antwerp.be


Veganisten en dierenliefhebbers met een fixatie op roze vinden bij Mooy hun ding. Met gezonde lunches, biologische beautyproducten én roze muren en meubels veroveren make-upartieste Yana Lamon en chef-kok Pieter De Buysscher menig (niet enkel meisjes)hart.

Lombardenvest 19, mooyantwerp.be

Mooy
Mooy© WOUTER VAN VAERENBERGH


Down under en boven

Aesop heeft een hekel aan ketens en dus ziet geen enkele winkel er hetzelfde uit. In het smalle historische pand met een interieur dat knipoogt naar Magritte en Horta vind je het volledige assortiment van het Australische skincarelabel.

Kammenstraat 19, aesop.com


Mode

Verhuisd/vernieuwd

De allereerste Tommy Jeans Store-of-the-Future, met snufjes als een ‘Selfie Mirror’, digitale ‘Denim Fit Guides’ en iPads met ‘Product Finders’.

Meir 113-115, tommy.com


Boss vierde samen met de lancering van het pak-op-maatconcept Boss Made to Measure ineens ook het vernieuwde interieur van de shop.

Huidevettersstraat 45, hugoboss.com


De Princess flagshipstore verliet na 55 jaar de Meir en vertoeft nu in het goede gezelschap van modeburen Verso, Cocodrillo en Essentiel. P.S: ook zustershop Renaissance krijgt deze lente een nieuw pand.

Lange Gasthuisstraat 12, princess.eu

Princess
Princess© WOUTER VAN VAERENBERGH


Vermaard architect Peter Marino ontwierp een nieuw winkelconcept voor het Italiaanse Zegna dat sinds kort een nieuwe stek heeft.

Oudaan 17, zegna.be


Slapen

Hoteldebotel

Toerisme boomt in ’t Stad en daar horen enkele nieuwe, opvallende boetiekhotels bij.


1. In de koffer

Wie? Luxeboetiekhotel Riga.

Wat? Twaalf kamers, – ‘classic’ tot ‘deluxe’ – met eiken vloeren, hoge plafonds, witmarmeren badkamers en lekkere bedden met linnen lakens.

Vanwaar de naam? Riga zit waar je lang kofferwinkel ‘M. Riga – Alles voor de reis – Koffers voor Afrika’ vond.

Nog iets? Bar Riga legt ook de innerlijke mens in de watten met een gevarieerd menu.

Vanaf 169 euro per nacht, Korte Koepoortstraat 4, hotelriga.be


2. Gouden schoen

Wie? De familie van Rode Duivel Moussa Dembélé opende De Gulde Schoen.

Wat? Negen luxueuze maar uiteenlopende suites in natuurlijke materialen – natuursteen, marmer en massieve houtsoorten.

Vanwaar de naam? De naam verwijst niet naar de eigenaar/voetbalheld, maar is de oorspronkelijke naam van het historische pand.

Nog iets? Het klasserestaurant en een cocktailbar maken het verder naar je zin.

Vanaf 350 euro per nacht, Melkmarkt 39, deguldeschoen.be

De Gulde Schoen
De Gulde Schoen© WOUTER VAN VAERENBERGH


Belgisch

Dubbelleven

Multitasken is nog steeds het hoogste goed wat deze Belgische labels betreft.

Façon Jacmin – het label van tweeling Alexandra en Ségolène Jacmin – brengt vanaf nu, bovenop de Japanse denim-garderobe, kleine, bijzondere artisanale collecties uit. Die vind je in de recent geopende shop die dubbelt als atelier, eventruimte, labo en workshop.

Kammenstraat 58, faconjacmin.com

Façon Jacmin
Façon Jacmin© WOUTER VAN VAERENBERGH


Ook de winkel van het functioneel-maar-mooie handtassenmerk Kaai kent een dubbelleven als showroom, atelier en eventlocatie. Tijdens pop-upevents worden er ook merken met eenzelfde visie uitgenodigd.

Nationalestraat 91, shop.kaai.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content