Sociale netwerksites als Tumblr en Pinterest worstelen al langer met het probleem van jonge meisjes die foto's van extreem magere modellen posten die ervoor zorgen dat ze (ongezond) eten kunnen weerstaan. Vaak zijn de foto's vergezeld van "inspirerende" quotes, zoals "Wil je een stukje pizza, of zichtbare sleutelbeenderen?" De meisjes die deze Thinspiration online zetten noemen zichzelf ook vaak pro-ana, of pro anorexia. Ze verzamelen zich online en delen foto's, quotes en tips om af te vallen.

Zowel Pinterest als Tumblr namen al maatregelen en proberen zo goed en zo kwaad als het kan dit soort content te bannen, maar uiteraard blijven er foto's door de mazen van het (inter)net glippen. De laatste tijd werden de foto's opvallend vaak voorzien van reclamelinks voor gewichtsverliesmiddelen. Klikbare zinnetjes als "want to lose weight fast?" die doorlinkten naar de website van FatLossFactor.

Voor er met vingers gewezen wordt: Fat Loss Factor heeft die links daar zelf niet gezet: dat waren de gebruikers. In een klimaat waar mensen op allerhande manieren geld proberen te verdienen zijn er uiteraard ook mensen met blogs die via agentschappen als Clicksafe aan een extra spaarcentje willen komen.

Simpel uitgelegd: ClickSafe verzamelt klanten, zoals FatLossFactor, die hen inhuren om via social media reclame te maken voor hun product. ClickSafe contacteert vervolgens bloggers die via hun Tumblr of Wordpress reclame maken voor deze producten. Per keer dat zo'n link wordt aangeklikt krijgt de blogger geld.

Vaak gebeurt zoiets heel onschuldig, maar de bloggers die clicksafe voor de FatLossFactor-klus heeft ingehuurd wisten blijkbaar heel goed wat hun doelgroep was. Bij de foto van de extreem magere meisjes plaatsten ze hashtags als #thinspo #thinspiration en #skinny, omdat meisjes die -al dan niet terecht- gewicht willen verliezen die zoekwoorden veel gebruiken. Verontrustender wordt het echter wanneer ze ook tags als #scars en #selfhate gaan gebruiken, want op die manier worden heel duidelijk meisjes met problemen geviseerd. Foute boel dus!

Tumblr kon er alvast niet mee lachen en heeft de bewuste bloggers geschorst en zal iedere melding grondig onderzoeken. Wie zelf zulke foto's, al dan niet met ongepaste reclameboodschappen, tegenkomt kan deze dus altijd rapporteren. (KS)

Sociale netwerksites als Tumblr en Pinterest worstelen al langer met het probleem van jonge meisjes die foto's van extreem magere modellen posten die ervoor zorgen dat ze (ongezond) eten kunnen weerstaan. Vaak zijn de foto's vergezeld van "inspirerende" quotes, zoals "Wil je een stukje pizza, of zichtbare sleutelbeenderen?" De meisjes die deze Thinspiration online zetten noemen zichzelf ook vaak pro-ana, of pro anorexia. Ze verzamelen zich online en delen foto's, quotes en tips om af te vallen. Zowel Pinterest als Tumblr namen al maatregelen en proberen zo goed en zo kwaad als het kan dit soort content te bannen, maar uiteraard blijven er foto's door de mazen van het (inter)net glippen. De laatste tijd werden de foto's opvallend vaak voorzien van reclamelinks voor gewichtsverliesmiddelen. Klikbare zinnetjes als "want to lose weight fast?" die doorlinkten naar de website van FatLossFactor. Voor er met vingers gewezen wordt: Fat Loss Factor heeft die links daar zelf niet gezet: dat waren de gebruikers. In een klimaat waar mensen op allerhande manieren geld proberen te verdienen zijn er uiteraard ook mensen met blogs die via agentschappen als Clicksafe aan een extra spaarcentje willen komen. Simpel uitgelegd: ClickSafe verzamelt klanten, zoals FatLossFactor, die hen inhuren om via social media reclame te maken voor hun product. ClickSafe contacteert vervolgens bloggers die via hun Tumblr of Wordpress reclame maken voor deze producten. Per keer dat zo'n link wordt aangeklikt krijgt de blogger geld. Vaak gebeurt zoiets heel onschuldig, maar de bloggers die clicksafe voor de FatLossFactor-klus heeft ingehuurd wisten blijkbaar heel goed wat hun doelgroep was. Bij de foto van de extreem magere meisjes plaatsten ze hashtags als #thinspo #thinspiration en #skinny, omdat meisjes die -al dan niet terecht- gewicht willen verliezen die zoekwoorden veel gebruiken. Verontrustender wordt het echter wanneer ze ook tags als #scars en #selfhate gaan gebruiken, want op die manier worden heel duidelijk meisjes met problemen geviseerd. Foute boel dus! Tumblr kon er alvast niet mee lachen en heeft de bewuste bloggers geschorst en zal iedere melding grondig onderzoeken. Wie zelf zulke foto's, al dan niet met ongepaste reclameboodschappen, tegenkomt kan deze dus altijd rapporteren. (KS)