Raadsel ‘bad hair day’ ontrafeld

Wetenschappers zeggen de oorzaak te hebben gevonden van de “bad hair day”.

Amerikaanse wetenschappers zeggen de sleutel te hebben gevonden voor het raadsel van de zogenaamde bad hair day. Hun bevindingen kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe haarverzorgingsproducten.

De onderzoekers stelden met een krachtige microscoop vast hoe haarvezels met mekaar interageren en lichtten hun resultaten toe tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. “Voor de eerste keer hebben we een experimentele studie gedaan naar de subtiele fysieke en chemische krachten die zich voordoen wanneer haarvezels elkaar raken”, aldus mede-onderzoekster Eva Max van de universiteit van Bayreuth in Duitsland.

Uit het onderzoek blijkt dat er twee belangrijke oorzaken zijn voor een onhandelbare haardos. In de eerste plaats raken haarvezels vaak beschadigd bij het föhnen of tijdens kleurspoelingen. Die beschadigde haren veroorzaken daarna meer wrijving bij het kammen, waardoor het haar ruwer en ongezonder oogt.

Maar vreemd genoeg is ook gezond haar soms nauwelijks te kammen. De microscoop toonde dat dat komt omdat haren die langs mekaar wrijven af en toe een negatieve lading opbouwen. De individuele haren stoten elkaar dan af en wijzen alle kanten op.

Conditioners bevatten soms al positief geladen moleculen die het effect van het negatief geladen haar zouden moeten compenseren. Ook is het mogelijk stoffen aan haarverzorginsproducten toe te voegen die de ‘schubben’ op beschadigde haarvezels verzachten.

Maar de juiste formule vinden is bijzonder moeilijk omdat ook externe factoren als luchtvochtigheidheid, haarkwaliteit en het vochtgehalte in de haarvezels een rol speelt.

Ann Heylens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content