Plastische chirurgie boomt in Griekenland

© Thinkstock

Ondanks de zware economische crisis maken de Grieken massaal een afspraak met hun plastisch chirurg.

Ondanks de zware economische crisis maken de Grieken massaal een afspraak met hun plastisch chirurg. Dat schrijft Der Spiegel Online. Door de financiële crisis moeten duizenden Grieken rekenen op vrijwilligers om medische hulp te verstrekken. Toch hebben de Grieken daarentegen meer esthetische operaties laten uitvoeren dan elders in de wereld. Elk jaar publiceert ‘The International Society of Aesthetic Plastic Surgery’ cijfers over het aantal schoonheidsoperaties wereldwijd. Wanneer je die cijfers vergelijkt met het aantal inwoners van dat land zijn de resultaten voor Griekenland verrassend. In 2011 lieten 149.394 Grieken plastische chirurgie uitvoeren terwijl ze met 11 miljoen inwoners zijn. Dat wil dus zeggen dat één op de 79 Grieken een cosmetische ingreep zoals liposuctie, ooglidcorrectie en Botox liet uitvoeren. Dat maakt van Griekenland het tweede land met het meest aantal cosmetische ingrepen ter wereld, Zuid-Korea staat op nummer één.

Economische crisis in de zorgsector

Griekenland bevindt zich momenteel middenin een economische crisis die vele gezinnen zwaar treft. De Griekse overheid heeft 40 percent van het aantal ziekenhuizen gesloten en bespaart drastisch op ziekenhuispersoneel zoals dokters en verplegers. Ziekenhuizen veranderden hun openingsuren en de spoedafdelingen zijn nu maar vier dagen in de week open. Dit vertaalt zich in lange wachtrijen en 35 percent van de Grieken kunnen hun gezondheidsverzekering niet meer betalen. Hoe komt het dan dat de plastische chirurgie daar dan zo populair is?

Dr. Athanasiou is een plastisch chirurg in Griekenland en startte onlangs zijn eigen praktijk in het midden van de economische crisis. Hij wijt het dan ook aan de financiële crisis dat de Grieken meer naar de plastische chirurg gaan. “Ik denk dat als het niet goed gaat met iemand, dat die persoon vooral wil horen dat hij er wel goed uitziet”, verklaart dokter Athanasiou. Mensen hechten in tijden van crisis meer belang aan hun uiterlijk zo blijkt en hij voegt er nog aan toe dat 80 percent van zijn klanten Grieks zijn. Maar hoe kunnen Grieken zich dan zulke dure ingrepen permitteren tijdens deze omstandigheden?

“We passen ons aan aan de markt”, zegt hij. “Mijn prijzen zijn gedaald met 40 percent. Een operatiezaal huren kostte vroeger meer dan 2000 euro, die prijzen zijn nu gezakt naar 700 euro. Een anesthesist vraagt nu 150 euro in plaats van de 400 euro die hij vroeger aanrekende. Dr. Athanasiou zelf vraagt nu tussen de 2.500 en 5000 euro voor een neuscorrectie of een borstvergroting, een goede prijs volgens hem.

Solidariteit voor die zonder zorgverzekering

In Griekenland is er ondertussen ook een Medical Social Center opgericht, een goedkopere kliniek speciaal voor mensen zonder ziekteverzekering. Dr. Vichas behandelt vrijwillig patiënten die door de crisis hun dokterskosten haast niet meer kunnen betalen. Hij heeft ondertussen al enkele bedroevende situaties meegemaakt zoals kankerpatiënten wiens behandeling werd geweigerd omdat ze zich geen medicatie meer konden veroorloven of zwangere vrouwen die niet werden geholpen omdat ze niet voor de bevalling konden betalen. Een schrijnend contrast in vergelijking met de populariteit van de cosmetische ingrepen. Vichas denkt dat de economische crisis er vooral is gekomen door de corruptie in het land. Hij vermoedt ook dat de Grieken die zich zulke dure schoonheidsoperaties kunnen veroorloven, dezelfde rijke Grieken zijn die vroeger profiteerden van het systeem. Hij blijft echter wel geloven in de solidariteit van de mensen en ziet dat als het enige positieve dat is voortgekomen uit de crisis. (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content