Pigmentvlekjes. Hoe krijg je ze weg?

Pigmentvlekjes. Waar komen ze vandaan en hoe krijg je ze weer weg?

Pigmentvlekjes vinden vrouwen minstens even hinderlijk als rimpels, zo blijkt uit onderzoek. Ze doen je ouder lijken. Maar waar komen ze vandaan en… hoe krijg je ze weer weg?

De meeste mensen houden van een zonnige teint. Maar het is pas jaren later dat de schade door blootstelling aan de zon zich manifesteert in de vorm van pigmentvlekjes. Een bruine huid betekent feitelijk dat het beschermingsmechanisme van de huid in actie is geschoten. De motor achter dat systeem zijn de melanocyten, huidcellen die melanine of pigment aanmaken en uitsturen om de huid -een klein beetje- te beschermen tegen uv-stralen.

Vlekjes in soorten en maten

Een ontsporing in dit verdedigingsmechanisme geeft pigmentophopingen, die in veel verschillende vormen bestaan en evenveel oorzaken hebben. Zonneschade is de grootste zondebok en geeft blijvende vlekjes op plaatsen die veel aan zonlicht blootgesteld worden: gezicht, decolleté en handen. Ook sproetjes vallen hieronder, maar deze pigmentvlekjes verschijnen na blootstelling aan licht en verdwijnen doorgaans weer in de winter.

Witter of helderder

“De ene pigmentvlek is de andere dus niet”, zegt Angela Taylor van het International Dermal Institute. En daarom helpen cosmeticaproducten niet altijd. “Sommigen vlekken liggen aan het huidoppervlak en kun je ‘opbreken’ en in ‘pigmentstof’ doen opgaan. Andere liggen dieper en blijven waar ze zijn, hoeveel je ook smeert. Daarom raden wij aan pigmentvlekken eerst goed te laten scannen, om de juiste aanpak te bepalen.”

Plantaardige variant

In Azië, waar vrouwen altijd al huiverig waren voor pigmentvlekken, zijn er al jaren producten op de markt met plantaardige whitening- of brigthening-stoffen. Daarin zit vaak een extract van zoethout dat de pigmentcellen een halt toeroept en vlekjes vervaagt.

In het cosmeticalab van Clinique werd een plantaardige variant gemaakt van 4 procent hydroquinone. Hij bestaat uit een extract van elfenbankjes (paddenstoel) dat vlekjes in minuscule deeltjes ‘verbrijzelt’, een extract van het Aziatisch bloempje Dianella ensifolia, geelwortel, glidkruid en vitamine C die samen een overijverige melanineproductie aan banden leggen. Plus ingrediënten met exfoliërende eigenschappen die kleurpigmenten aan het huidoppervlak snel wegpoetsen.

Bij de dermatoloog

Pigmentvlekjes kunnen door een dermatoloog met een chemische peeling behandeld worden. Daarvoor worden zuren gebruikt, bijvoorbeeld vitamine A, die het oppervlak van de huid afschilferen. De nieuwe huid die verschijnt is frisser en vlekjes zijn minder aanwezig.

Ook microdermabrasie (het afschuren van de bovenste huidlaag met heel fijne kristallen) wordt ingezet tegen pigmentvlekjes. Thuis peelen en exfoliëren kan ook, maar zoals steeds is de regel: met mate!

Laserbehandeling zou een oplossing kunnen zijn voor dieper gelegen vlekken, maar die methode is niet geschikt voor iedere huid. Op de donkere huid bijvoorbeeld is het moeilijk werken, met het oog op beschadigingen. De Fractional Laser heeft, naast een glaslaser, een IPL (intense pulsed light)-kop waarmee diverse vormen van pigmentatie kunnen vervaagd worden. Na enkele behandelingen worden pigmentvlekken én sproeten zichtbaar minder.

Lasertherapie of fotothermische peeling met een Fractional of een CO2-laser kunnen de huid egaler maken, maar daarna moet men extra voorzichtig zijn in de zon, omdat er kleurverschillen kunnen ontstaan en nieuwe pigmentvlekjes zich zò weer manifesteren.

Hoe dan ook: een dagelijkse zonnebescherming (minstens beschermingsfactor 5) is de beste preventie tegen nieuwe vlekjes.

Karen Van Ede.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content