Een Britse studie heeft bewezen dat vrouwen met brede heupen, een rond achterwerk en een smalle taille een langere levensverwachting hebben dan vrouwen met vet rond hun middel; het zogenaamde appelfiguur.

Sterker zelf, een vrouw met een peervormig figuur zoals Kate Winslet, Beyoncé of Christina Hendricks zou bijna tien jaar langer leven dan hun rondere soortgenoten.

Margaret Ashwell, die twintig jaar lang onderzoek uitvoerde op zo'n 3000 Britse mannen en vrouwen, stelt dat het echte gevaar in het gevaarlijke buikvet zit, dat zich opstapelt rond onze taille en zo de risico's op diabetes en hartptoblemen verhoogt.

Dokter Ashwell zegt daarom ook dat dokters dringend moeten afstappen van het BMI systeem om te berekenen of een persoon al dan niet moet afvallen. Het BMI maakt een analyse van iemands gewicht en lengte, maar maakt geen onderscheid in vet of spieren. Zo kan zelfs een atleet gekwalificeerd worden als obees!

Ashwell pleit nu om analyses te maken van iemands taille-omtrek versus diens lengte om zo de gezondheidsrisico's in te schatten. Haar vuistregel is dat je taille tot lengte ratio 0,5 of minder moet zijn. Een vrouw van een meter zestig zou dus een tailleomtrek van niet meer dan 80 cm mogen hebben. Appelvormige mannen en vrouwen moeten echter niet wanhopen: slecht buikvet is het eerste dat wegsmelt wanneer we diëten.

Gooi die weegschaal dus buiten en omarm het meetlint, dat overigens ook minder plaats inneemt in uw badkamer.

Een Britse studie heeft bewezen dat vrouwen met brede heupen, een rond achterwerk en een smalle taille een langere levensverwachting hebben dan vrouwen met vet rond hun middel; het zogenaamde appelfiguur. Sterker zelf, een vrouw met een peervormig figuur zoals Kate Winslet, Beyoncé of Christina Hendricks zou bijna tien jaar langer leven dan hun rondere soortgenoten. Margaret Ashwell, die twintig jaar lang onderzoek uitvoerde op zo'n 3000 Britse mannen en vrouwen, stelt dat het echte gevaar in het gevaarlijke buikvet zit, dat zich opstapelt rond onze taille en zo de risico's op diabetes en hartptoblemen verhoogt. Dokter Ashwell zegt daarom ook dat dokters dringend moeten afstappen van het BMI systeem om te berekenen of een persoon al dan niet moet afvallen. Het BMI maakt een analyse van iemands gewicht en lengte, maar maakt geen onderscheid in vet of spieren. Zo kan zelfs een atleet gekwalificeerd worden als obees! Ashwell pleit nu om analyses te maken van iemands taille-omtrek versus diens lengte om zo de gezondheidsrisico's in te schatten. Haar vuistregel is dat je taille tot lengte ratio 0,5 of minder moet zijn. Een vrouw van een meter zestig zou dus een tailleomtrek van niet meer dan 80 cm mogen hebben. Appelvormige mannen en vrouwen moeten echter niet wanhopen: slecht buikvet is het eerste dat wegsmelt wanneer we diëten. Gooi die weegschaal dus buiten en omarm het meetlint, dat overigens ook minder plaats inneemt in uw badkamer.