Parfumtrends: Cocoonen met vanille en amber

Parfumtrends: Cocoonen met vanille en amber

Een mooi voorbeeld is Diptyque Eau Duelle (EDT 50 ml : 70 euro) dat het contrast tussen frisse kruidigheid en de warmte van vanille, vetiver en zwarte thee uitspeelt. Een sensuele geur die kan voor mannen én vrouwen, omdat hij meer inspeelt op de warmte en kruidigheid van vanille dan op het zoete ervan.

Van Cleef & Arpels Midnight in Paris (EDT 75 ml: 60 euro) gebruikt vanille van zijn meest poederige kant. De geur begint vrij fris-aromatisch met bergamot en rozemarijn, waarna zwarte thee en leer wat rokerige accenten geven aan de duidelijk oosterse basis. Droog cederhout en melkachtig sandelhout zorgen erover dat het parfum nooit te zoet wordt. Bedoeld voor heren, maar evengoed een aanrader voor vrouwen.

Nog een mannengeur waarin vanille niet geschuwd is, is The One Gentleman van Dolce & Gabbana (EDT 50 ml: 55 euro). Deze galante heer zet fris-fruitig in, maar warmt snel op. Vanille roert zich tussen de kruiden, maar overheerst nooit en mengt zich stijlvol tussen droge houtsoorten.

Voor dames brengt Dior met Eau Sensuelle (EDT 50 ml: 65 euro) een bloemige variant op de vanilleversie Hypnotic Poison van eightiesicoon Poison. Het vanillespoor blijft herkenbaar aanwezig, maar wordt omringd met frisheid en bloemen voor een helderder parfum.

Koningin van de vanille en tegelijk een damesparfum -dat we ruimdenkende mannen durven aan te bevelen - is Guerlains Shalimar, dat een Ode à la Vanille (EDP 50 ml: 89,90 euro) uitbrengt. De herkenbare aanzet met frisse citrus is vakkundig gemarineerd in de typische, droge, poederachtige warmte, behaaglijk als een kasjmieren sjaal. We vreesden voor een overdosis, maar kregen een boeiend portret van de verschillende gezichten van vanille.

Yves Rocher Vanille Noire (EDP 50 ml : 53 euro) combineerde drie vanillesoorten om zijn zoete sensualiteit op verschillende manieren te benadrukken: nu eens honingachtig, dan meer karamel. De interpretatie van parfumeur Jacques Cavallier is mij iets te letterlijk, soms heb je zelfs de indruk een vanillestokje te ruiken. Ook amber levert zoete warmte en sensualiteit, maar is minder culinair getint.

Nichemerk Juliette Has A Gun verkende het amberthema al met Calamity Jane (EDP 50 ml: 75 euro), waar de droge, poederachtige aroma's van iris, muskus en patchoeli voor de nodige pit zorgen. Met Not a Perfume (EDP 50 ml: 65 euro) gaat het merk veel verder. Dit non-parfum bestaat volledig uit ambroxan, het synthetisch alternatief voor ambergrijs, dat een romige warmte geeft. Klinkt origineel, maar is het niet: de Duitse parfumeur Geza Schoen bracht in 2008 al Molecule 02 uit onder het label Escentric Molecules.

Estée Lauder Sensuous Noir (EDP 50 ml: 65 euro) is een donkere interpretatie van het zonnige Sensuous. Lauder noemt het een 'houtig oosters' parfum. Je ruikt eerst vooral zoete bloemen, opgewarmd door amber. Met een akkoord van 'gesmolten' hout wordt alles zachter. Vervolgens steekt een kruidige bloemigheid nog de kop op om te versmelten in de zoete warmte van amber en vanille.

Sofie Albrecht.

Morgen: Hout en vetiver

Diptiqye Eau Duelle

Van Cleef & Arpels Midnight in Paris

The One Gentlemen van Dolce & Gabbana

Shalimar van Guerlain - Ode à la vanille

Hypnotic Poison - Eau Sensuelle van Dior

Yves Rocher Vanille Noire

Calamity Jane van Juliette Has A Gun