Parfumdokter Sofie Albrecht: ‘Mensen kiezen hun parfum op een tegendraadse manier’

© Sofie Albrecht

Nog tot eind 2015 houdt Sofie Albrecht spreekuur als parfumdokter. Ze geeft gratis geuradvies op maat en gaat op zoek naar jouw geurprofiel zodat je makkelijker je ideale parfum kan vinden. Al deze wijsheid en meer bundelde ze bovendien in een boek, Parfumwijzer: “Wereldwijd komen er 1400 parfums per jaar op de markt; dan heb je echt wel een beetje wegwijs nodig”

Van jongs af aan was Sofie Albrecht al gefascineerd door geuren en parfums. Bijna was ze als tiener naar Frankrijk vertrokken om er een opleiding tot parfumeur te volgen, maar dat zagen haar ouders niet zitten. De vlam doofde echter niet: Sofie verzorgde veertien jaar lang de beautypagina’s van Knack Weekend, waar ze de grootste parfumeurs mocht interviewen. Ze heeft zelf ook een tijdje in een parfumerie gewerkt, waar het zaadje voor het boek Parfumwijzer allicht is beginnen kiemen.

“Ik heb toen gemerkt dat mensen op een heel vreemde manier een geur kiezen”, vertelt Albrecht aan Weekend.be. “Ze komen de winkel binnen en vragen eerst wat de nieuwe geuren zijn, gaan dan af op het bekende merk, bekijken vervolgens het flesje en als dàt hun goedkeuring krijgt gaan ze pas vragen om het parfum te ruiken. Dat vond ik altijd al vreemd, want de kans dat je zo je ideale geur vindt wordt wel heel klein zo. En zelfs als je je favoriete luchtje hebt gevonden bestaat de kans dat die een aantal jaren in verschillende uitvoeringen in de winkel ligt en je toch met het verkeerde exemplaar naar huis gaat. Het aanbod is immers enorm. Wereldwijd komen er 1400 parfums per jaar op de markt; dan heb je echt wel een beetje wegwijs nodig.”

Die wegwijs probeer jij hen te geven in jouw boek Parfumwijzer, maar ook tijdens jouw consultaties. Vertel eens: wat doet een parfumdokter

Sofie Albrecht: “Ik ga op zoek naar jouw geurprofiel en schrijf zo een aantal geschikte parfums voor. Meestal begin ik met mensen te vragen wat hun favoriete parfums van het moment zijn en probeer ik daar een rode draad in te vinden. Vaak komen verschillende van die geuren uit eenzelfde geurfamilie, hebben ze eenzelfde ingrediënt of zijn ze gemaakt door eenzelfde parfumeur – die allemaal hun eigen signatuur hebben, zelfs al werken ze meestal voor verschillende merken.”

“Eens ik die rode draad gevonden heb probeer ik een alternatief te vinden voor wat ze nu dragen en tast ik hun grenzen af. Als ik bijvoorbeeld iemand voor mijn neus krijg die fan is van houtgeuren, dan zal ik beginnen bij een frisse houtgeur, om hen uiteindelijk ook eens aan een Oosterse geur met hout te laten ruiken. Het is zo belangrijk dat je je geurprofiel kent, want de juiste geur dragen maakt het leven heel wat aangenamer.”

Parfumdokter Sofie Albrecht: 'Mensen kiezen hun parfum op een tegendraadse manier'
© Sofie Albrecht

Men zegt wel eens dat je weet dat je het juiste parfum hebt als je het bij jezelf niet ruikt…

Albrecht: “Dat heeft eigenlijk te maken met de werking van je reukzin, die helemaal anders in elkaar zit dan onze andere zintuigen. Wanneer je met je ogen of oren iets waarneemt, dan worden die prikkels eerst verwerkt om tot een gepaste reactie te komen – uiteraard gebeurt dat op een fractie van een seconde- maar wanneer we een geur waarnemen reageren we nog sneller. Geurprikkels komen namelijk toe aan de andere kant van je hersenen, waar ook je emoties zitten. Toen de mens nog niet rechtop liep moest hij immers heel sterk vertrouwen op geur om te overleven. Wanneer een geur dus binnenkomt beslissen we automatisch of die geur veilig of gevaarlijk op: dat is niet beredeneerd maar instinctmatig, een reflex bijna. Geuren die wij als “gevaarlijk” bestempelen blijven we ruiken, omdat er actie ondernomen moet worden.”

Ik ben écht geen fan van lavendel, maar je kan toch onmogelijk zeggen dat dit een slechte of gevaarlijke geur is?

Albrecht: “Nee, er zijn trouwens ook maar een aantal geuren die universeel als afstotelijk worden opgeschreven, bijvoorbeeld de stank van rotte eieren. Maar je persoonlijke voorkeur heeft veel te maken met de betekenis die je aan geuren geeft, en die betekenis ligt vaak in de kindertijd, binnen de context waarin we die geur voor het eerst ervaren hebben. Wie een lieve oma had die altijd naar lavendel rook zal daar fijne associaties mee maken, maar wie als kind als straf lang opgesloten werd in een huishoudkast waar bijvoorbeeld zakjes gedroogde lavendel hingen, zal lavendel dan weer minder goed vinden ruiken.”

Als parfumfan kan ik echt genieten van het snuffelen aan bepaalde flacons, tot ik de geur op mezelf spuit. Dan vind ik hem plots niet meer goed. Hoe komt dat?

Albrecht: “Omdat -wat je voorkeuren en geurprofiel ook mogen zijn- het parfum altijd moet versmelten met je huid. Geuren die een hele dag op je lichaam blijven liggen als het ware die clashen, terwijl je net op zoek moet gaan naar die click. Dat is en blijft pure chemie.”

Parfumwijzer (Manteau, 24,99 euro) gidst je door de parfumjungle en leert je hoe je je reukzin beter kan gebruiken. Om zeker te zijn dat je dit jaar het juiste luchtje onder de kerstboom vindt schrijft Sofie nog tot eind dit jaar op vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur gratis parfumvoorschriften uit in haar tijdelijke praktijk: Sint-Jorispoort 25, 2000 Antwerpen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content