Opgelet met cosmetische injecties

De risico’s van injecties om rimpels op te vullen zijn nog onvoldoende gekend.

De veiligheidsrisico’s van fillers -injecties om diepe rimpels op te vullen- zijn nog onvoldoende gekend. Daarom moet er een sterkere waarschuwing komen aan dokters en consumenten. Dat zegt een expertenpanel van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Fillers bestaan vaak uit een op water gebaseerde gel en vormen een populair alternatief voor botox. Hoewel de injecties zijn goedgekeurd om rimpels in te spuiten tussen neus en mondhoeken, worden ze volgens het panel ook vaak voor andere zones gebruikt. Zo vullen dokters er soms ook lippen mee op. En de nevenwerkingen daarvan zijn nog onvoldoende bekend. Ook waarschuwen de experten mensen met een gekleurde huid voor fillers. Het is immers nog niet geweten welk effect ze op lange termijn op hun huidpigmentatie hebben.

Tot nu toe hebben zich nog relatief weinig problemen voorgedaan. Meest voorkomend zijn roodheid en zwelling in het gezicht. Maar de FDA kreeg ook meldingen van allergische reacties, gedeeltelijke verlamming in het gelaat en gezichtsproblemen. De bijwerking treedt soms pas een hele tijd na de behandeling op.

De experten concluderen alleszins dat de FDA een sterkere waarschuwing naar dokters en consumenten moet uitsturen. “De huidige waarschuwingen volstaan niet”, aldus Michael Bigby van de Harvard Medical School aan het persagentschap Associated Press. Het panel dringt ook aan op verder onderzoek naar de veiligheid van fillers.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content