Ook spraytanning niet zonder gevaar.

© thinkstock

Uit eerste studies blijkt dat de werkzame stof van zelfbruinende spray de ontwikkeling van tumoren kan bevorderen.

Hoewel spraytanning vaak als een gezond alternatief voor de zonnebank wordt afgedaan blijkt dit proces, waarbij zelfbruinend middel op het lichaam wordt gespoten, misschien toch niet zo veilig als men dacht. Uit een recente studie van de universiteit van Pennsylvania blijkt dat deze zelfbruinende sprays een aantal ingrediënten bevatten die niet ingeademend mogen worden. “Ik maak me zorgen”, zegt dokter Rey Panettieri, toxicoloog en longspecialist. Na verschillende laboratoriumstudies blijkt dihydroxyacetone, de stof die ervoor zorgt dat onze huid donkerder kleurt en ook wel DHA genoemd wordt, behoorlijk schadelijk te zijn. “Als DHA wordt ingeademd, kan deze in de bloedbaan terecht komen. Dit kan mogelijk de ontwikkeling van kanker of tumoren bevorderen”, aldus Panettieri in New York Magazine.

In de jaren ’70 werd DHA goedgekeurd door de FDA, maar werd toen enkel nog maar gebruikt in zelfbruinende crêmes die je op de huid smeert. DHA zit echter ook in spraytans, die in de lucht verstoven worden en dus ook makkelijk in de longen terecht kunnen komen, wat tot nefaste gevolgen als tumoren kan leiden.

“Het is absoluut niet de bedoeling dat DHA kan ingeademd worden”, waarschuwt Panettieri. “Het gebruik van DHA in spray tan is niet goedgekeurd door het FDA, omdat gegevens over de veiligheid van het gebruik nog niet zijn ingediend bij het bureau voor onderzoek en evaluatie.”

Het FDA adviseert dan ook om ogen en slijmvliezen te bedekken en zo te beschermen. Op dit moment worden nog bijkomende studies verricht om de resultaten aan te vullen aangezien het onderzoek in Pennsylvania enkel nog maar uitgevoerd werd op niet-menselijke cellen. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content