No make-up make-up: tips van M.A.C. artist Val Garland

Milan Pret a Porter Woman Spring/Summer 2017 MSGM show © Luca Cannonieri

Het klinkt ontzettend meta, maar een succesvolle no make-up look is volgens de mode-industrie omslachtiger dan je denkt. De wereldberoemde make-up artist Val Garland deelde backstage bij MSGM op de modeweek van Milaan haar tips voor deze haast make-uploze make-uplook te bekomen.

Hoewel we ondertussen toch wel mogen getuigen dat we make-up doorgaans niet dragen om onszelf te conformeren aan of beschermen tegen de buitenwereld gaat er toch een zekere kracht en vrijheid uit van een naakte huid. Don’t Wear Don’t Care is het nieuwe je m’en foustisme, een soort onverschilligheid die enkel zij in de meest bevoorrechte (lees: smetteloze) positie zichzelf durven toe-eigenen.

Het is dan ook geen wonder dat er stemmen opgaan om een make-uploos gezicht tot Nieuwe Luxe te bestempelen. Alicia Keys zweert er al maanden bij, Kim Kardashian haalde met haar versie de headlines. Een make-uploos gezicht – of laat ons eerlijk zijn: een ogenschijnlijk make-up loos gezicht- getuigt van een gezonde levensstijl, van een huid die in balans is en goed verzorgd en beschermd wordt. Een keertje gaan slapen zonder make-up, te weinig water drinken, te veel kopjes koffie achterover gieten,… het zijn zondes waar we ons vandaag voor schamen en die we als schuldigen zien voor het feit dat onze huid er NIET zo dauwfris uitziet als die van de voorvechtsters van de make-up loze beweging.

No make-up make-up: tips van M.A.C. artist Val Garland
© Luca Cannonieri

Maar, zo getuigt een recent artikel in W magazine, ook Alicia Keys steekt nog steeds heel erg veel tijd, oefening en geld in haar huid om deze make-uploos aan het grote publiek te laten zien. Van ijsmassages tot peperdure verzorgingsproducten: de drang naar perfectie zit er bij Miss Keys ook nog altijd in.

En daar schuilt misschien net de basis – of moeten we foundation schrijven?- van de hele no make-up hype. Als we goed genoeg weten dat spelen met make-up en jezelf verfraaien met cosmetica evengoed geëmancipeerd kan zijn, en no make-up al lang geen statement meer is, is onze obsessie met een (schijnbaar) make-uploos gezicht dan niet vooral gebaseerd op comfort en een obsessie met een mooie huid?

Wanneer de modewereld back to basics gaat, dan is het logisch dat de beautywereld volgt, en de basis van iedere beautylook is nu eenmaal de huid. De superster backstage bij de modeweken vorig seizoen was de M.A.C Studio Waterweight Foundation, een vloeibare formule die vederlicht over de huid kon aangebracht worden met een ontzettend natuurlijk resultaat. Bij M.A.C. senior artist Val Garland ontdekten we de volgende stap: een haast blanco face chart.

No make-up make-up: tips van M.A.C. artist Val Garland
© –

De huidjes van de modellen werden langdurig gemasseerd en gevoed met verschillende sprays, serums en crèmes en eventuele oneffenheden werden met een likje concealer weggewerkt. Voor de rest kreeg het gezicht met een kleurloze wenkbrauwgel en een haast doorschijnende highlighting crème op strategische plaatsen wat meer structuur.

“Voor ons contrasteert deze look goed met de ontzettend kleurrijke collectie van MSGM, waar heel veel tinten, motieven en genres door elkaar gemixt worden”, aldus Val Garland. “Maar tegelijk vind ik het ook een weergave van onze maatschappij vandaag. Je ziet het overal: mensen geven enerzijds geld uit aan make-up producten die opvallen, en anderzijds investeren ze in een goede huid. En die formule voor de goede huid kan vanalles zijn, van een favoriete wasgel tot een moisturizer tot misschien zelfs – hoe gek het ook klinkt – de juiste foundation. Het is een zoektocht die start in je tienerjaren en eigenlijk nooit eindigt. Het is leeftijdloos, geslachtsloos en daarom dus universeel.”

(KS)

Praktische tips:

  • investeer in producten die goed aanvoelen op je huid
  • werk met je handen om de natuurlijke doorbloeding te stimuleren
  • kam je wenkbrauwen in model
  • speel met licht en schaduw door eventuele glans weg te deppen met blotting papers en bepaalde zones extra te highlighten met een hydraterend product (bijvoorbeeld vaseline!)
No make-up make-up: tips van M.A.C. artist Val Garland
© msgm

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content