In de tijdspanne van een goede dag lossen Amerikaanse tv-rechercheurs misdaden op dankzij een achtergebleven lipstickvlek op een mok koffie of een glas wijn. In het echte leven kan lipstick een aanwijzing zijn, maar het vergt heel veel tijd én dure middelen om dit ook effectief te analyseren.

De Western Illinois University startte een onderzoeksproject op met de bedoeling een betere methode te ontwikkelen om lipstickresten op de plek van een misdaad te analyseren. Ze gebruikten hiervoor veertig verschillende lipsticks en pasten hierop chromatografie toe. Dankzij deze techniek worden mengsels gescheiden tot afzonderlijke componenten. Op die manier kan je alle soorten lipstick oplijsten in een soort van lipstickbibliotheek.

Om van de lipstick op een glas of op een serviet tot een belangrijke speurtip te komen, ontwikkelde de universiteit een handige werkwijze. Eerst worden de oliën en overbodige bestanddelen verwijderd met solventen, vervolgens wordt er chromatografie op toegepast. Volgens Hello Giggles is er nog werk aan de winkel, voorlopig werken ze enkel met afdrukken op papier, maar de onderzoekers hopen hun studie snel te kunnen uitbreiden. (AB)

In de tijdspanne van een goede dag lossen Amerikaanse tv-rechercheurs misdaden op dankzij een achtergebleven lipstickvlek op een mok koffie of een glas wijn. In het echte leven kan lipstick een aanwijzing zijn, maar het vergt heel veel tijd én dure middelen om dit ook effectief te analyseren. De Western Illinois University startte een onderzoeksproject op met de bedoeling een betere methode te ontwikkelen om lipstickresten op de plek van een misdaad te analyseren. Ze gebruikten hiervoor veertig verschillende lipsticks en pasten hierop chromatografie toe. Dankzij deze techniek worden mengsels gescheiden tot afzonderlijke componenten. Op die manier kan je alle soorten lipstick oplijsten in een soort van lipstickbibliotheek.Om van de lipstick op een glas of op een serviet tot een belangrijke speurtip te komen, ontwikkelde de universiteit een handige werkwijze. Eerst worden de oliën en overbodige bestanddelen verwijderd met solventen, vervolgens wordt er chromatografie op toegepast. Volgens Hello Giggles is er nog werk aan de winkel, voorlopig werken ze enkel met afdrukken op papier, maar de onderzoekers hopen hun studie snel te kunnen uitbreiden. (AB)