‘Niet alle huidtypes kunnen bruinen, maar ze kunnen wel allemaal verbranden’ – Farida Daoud Almadowar

© iStock

We weten het, maar vergeten het graag: zon is schadelijk voor de huid. Zonnen doe je nu eenmaal net als drinken met verstand. Knack Weekend stelde drie experts enkele brandende vragen. Vandaag: Farida Daoud Almadowar

Farida Daoud Almadowar is vicepresident van Lierac en werkt al meer dan veertig jaar in de cosmetica. Ze heeft Marokkaanse roots, woont in Parijs en reist de wereld rond, het liefst op een zeilboot en in zonnige oorden.

Zijn we allemaal gelijk voor de zon?

“Je moet rekening houden met de locatie, de duur en de tijd van blootstelling. Uiteraard is ook je eigen attitude van belang: de keuze van de SPF (beschermingsfactor) van het zonneproduct, hoe vaak en hoeveel je ervan gebruikt. Dat doe je het best in functie van je huidtype. Dat is genetisch vastgelegd en bepaalt hoe je reageert op zonlicht. Er zijn zes types, van heel licht tot zwart. En nee, niet iedereen bruint. Type I haast nooit, type II slechts lichtjes. Maar alle types kunnen verbranden!”

Ben je beter beschermd met een kleurtje?

“Als je een beetje bruin ziet, ben je iets beter beschermd tegen uv B-stralen maar niet tegen uv A-stralen. Hetzelfde geldt trouwens als je achter een raam zit, bijvoorbeeld in de auto of op kantoor. Met zelfbruiner ben je helemaal niet beschermd.”

Ben je veilig in het water?

“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, ben je ook in het water niet beschermd tegen de zon. Het voelt fris aan, dat wel, maar je hebt extra impact van de weerkaatsing van de zon op het water. Op vele verpakkingen lees je dat de zonnecrème waterbestendig is, maar dat geldt niet als je herhaaldelijk een plonsje neemt of lang in het water blijft. Ook bij overmatig zweten ben je niet meer beschermd.”

Moet je na het zonnen aftersun gebruiken?

“Veel vrouwen smeren overdag zo veel zonneproducten dat ze ervan uitgaan dat de huid ’s avonds na het douchen niets meer nodig heeft. De huid ziet er inderdaad mooi uit maar de kans is groot dat ze gedehydrateerd is. Dat is niet meteen zichtbaar omdat het warm is en er overdag vaak met vettige producten wordt gesmeerd. Toch kan de huid best een aftersun gebruiken.”

tekst: Delphine Stefens

Knack Weekend n°23 staat boordevol tips, tricks en producten om goed beschermd de zomer door te komen. Nu in de winkel!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content