Naaktfoto Sophie Dahl voor Yves Saint Laurent is een van de meest provocerende campagnes aller tijden

Sophie Dahls naaktfoto voor Yves Saint Laurent staat op nummer acht in het lijstje van meest provocerende reclames aller tijden. De beelden van naakte kronkelende Dahl werden gebruikt voor de Opium-campagne in 2000 onder het goedkeurend oog van toenmalig creatief directeur Tom Ford. De Advertising Standards Authority heeft een lijst opgesteld met de 10 reclamefoto’s waar de meeste klachten over zijn binnengelopen. Met 948 klachten was de Opiumreclamefoto goed voor het label “provocerend en seksistisch” en de achtste plaats op de lijst. Op de eerste plaats prijkte de campagne voor YUM! Restaurants, waarin call-center telefonisten afgebeeld werden terwijl ze met volle mond aan het zingen waren.

Opvallend: Dahl’s naakte lichaam is de enige modefoto die op de lijst voorkomt. Nochtans gingen verschillende mensen al uit de kleren in de naam van De Campagne. Enkele voorbeelden:

1. De bewuste foto met Sophie Dahl 2. Marc Jacobs lanceerde in 2010 zijn parfum ‘Bang’ door naakt met de fles tussen zijn benen voor de campagnefoto te poseren 3. Yves Saint Laurent zelf liet zijn blote torso ook al eens vastleggen in 1971 ter promotie van zijn eerste mannenparfum ‘Pour Homme’ 4. Een wulpse Eva Mendes poseert met out of bed kapsel voor het Calvin Klein parfum Obsession 5. We spreken voorjaar 2005 Gisele Bündchen draagt niets anders dan verf in de campagne voor Ipanema sandalen 6. Nog een staaltje Tom Ford: twee naakte modellen besprenkelen elkaar met zijn parfum, en ook zijn campagne voor Gucci in de zomer van 2003 werd niet gesmaakt. Hoewel het meisje in de foto onherkenbaar is en bovendien nog redelijk aangekleed, kan de G in haar schaamhaar op niet veel begrip rekenen. 7. Supermodel Helena Christensen stript volledig om het effect van haar Reebok EasyTone sneakers te laten zien. 8. Een naakte Julianne Moore poseerde in 2010 voor Bulgari. Rachel Weisz mocht het later van haar overnemen. 9. Karen Elsen schitterde in W Magazine in een provocerende campagne voor het verzonnen lingeriemerk Tantrum Intimates. De mannen rond haar waren naakt, zijzelf droeg een groenzijden geval van Agent Provocateur. Men was daar overigens niet mee opgezet. 10. Mariacarla Boscono ziet er angstaanjagend en aangerand uit met haar bleke huid en grote ogen terwijl ze krampachtig Loewe handtassen over haar intieme delen houdt. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content