Mooie vrouwen benadeeld voor bepaalde jobs

Er aantrekkelijk uitzien kan de kansen van een vrouw op jobs die als ‘mannelijk’ beschouwd worden, een flinke knauw geven.

Er aantrekkelijk uitzien kan de kansen van een vrouw op jobs die als ‘mannelijk’ beschouwd worden, een flinke knauw geven. Dat blijkt uit een studie van de Colorado Denver Business School.

Wanneer ze solliciteren voor jobs waarbij het uiterlijk er weinig toe doet, ondervinden mooie vrouwen discriminatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om de functie van onderzoeks-en ontwikkelingsmanager, financieel directeur of mechanisch ingenieur. Ook voor de taak van cipier of vrachtwagenchauffeur worden ze meestal niet in acht genomen.

“Voor zulke jobs speelt aantrekkelijk zijn echt in het nadeel van vrouwen”, aldus onderzoekster Stefanie Johnson aan persagentschap Reuters. “Maar voor haast alle andere functies hebben mooie vrouwen een streepje voor. Dit verschil is er echter niet bij mannen. Knappe mannen zitten altijd in een voordelige positie. Wat betekent dat er nog altijd een dubbele standaard geldt”.

Voor de studie, gepubliceerd in de Journal of Social Psychology, kregen de deelnemers een lijst van jobs en foto’s van mogelijke sollicitanten. Ze moesten de 55 foto’s van mannen en 55 foto’s van vrouwen rangschikken volgens hun geschiktheid voor de job. De mooiste vrouwen werden meteen geëlimineerd voor bepaalde functies, terwijl dat niet gebeurde bij mooie mannen.

Maar doorgaans zijn mooie mensen wel bevoordeeld op de werkvloer. Ze blijken nog altijd betere evaluaties en hogere lonen te krijgen, slagen vaker in toegangsexamens en genieten gunstigere uitspraken in processen.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content