Na weken regen en vrieskou zijn we blij wanneer er eindelijk wat streepjes zon doorbreken, en vergeten we al gauw de negatieve effecten van die eerste zonnestralen. Toch waarschuwt de FOD Volksgezondheid voor de gevaren van onbeschermd zonnen. In mindere mate dan tijdens de zomermaanden, kan ook nu de zon schade berokkenen. Zelfs wanneer je de warmte van de zon niet voelt, kan die nog gevaarlijk zijn.

De ultraviolette (UV) stralen van de zon kunnen de ogen schaden, zonnebrand en huidveroudering veroorzaken, huidaandoeningen in de hand werken en in de meest extreme gevallen zelfs huidkanker aanrichten.

De drie soorten UV-stralen

  • UVA-stralen dringen het diepst in de huid door en versnellen huidveroudering. Ze zijn het ganse jaar door aanwezig, ook wanneer het bewolkt is. Deze stralen kunnen ook zonneallergieën, pigmentstoornissen en huidkanker veroorzaken.
  • UVB-stralen zorgen voor een bruin kleurtje, maar veroorzaken ook voor verbranding, allergische reacties en huidkanker.
  • UVC-stralen worden geabsorbeerd door de ozonlaag en bereiken het aardoppervlak niet.

Zeker tijdens wintersportvakanties moet je extra opletten. In bergachtige gebieden stijgt de UV-straling namelijk met 4 % per 300 meter. Bovendien reflecteert sneeuw bijna 80 % van die UV-straling. Vergeet dus zeker geen zonnebescherming tijdens de wintersport. Maar ook wie een winters terrasje doet en zijn gezicht naar de eerste stralen richt kan zich maar beter beschermen.

3 stappen van bescherming

  • Kies voor een zonnecrème aangepast aan de situatie en huidtype. Voor wintersport kies je best een factor 50, eventueel in een mix met cold cream zodat je huid ook beschermd is tegen de koude. Smeer je tijdens best om de twee uur in met zonnecrème. Blijf je in eigen land, dan is een lichtere zonnemelk voldoende, maar ook hier is regelmatig aanbrengen een must.
  • Vergeet ook geen lippenbalsem met UV-bescherming
  • Zet een zonnebril (of skibril )met filterniveau S3 of S4 op.

Dus ook wanneer je een wandeling gaat maken in het winterlandschap, gaat joggen bij het krieken van de lente of een job uitoefent waarbij je vaak buiten bent overdag is zonnebescherming aangeraden. In België wordt blootstelling aan de zon tijdens de winter afgeraden tussen 11u en 15u.

Anderzijds heeft de zon ook weldadige eigenschappen, zoals de aanmaak van vitamine D. Als een kluizenaar gaan leven om de zon te vermijden is dus ook niet aangeraden. Denk na over de activiteiten van de dag en hou het weerbericht in de gaten: zo kan je inschatten of zonnebescherming nodig is of niet.

(LP & KS)

Na weken regen en vrieskou zijn we blij wanneer er eindelijk wat streepjes zon doorbreken, en vergeten we al gauw de negatieve effecten van die eerste zonnestralen. Toch waarschuwt de FOD Volksgezondheid voor de gevaren van onbeschermd zonnen. In mindere mate dan tijdens de zomermaanden, kan ook nu de zon schade berokkenen. Zelfs wanneer je de warmte van de zon niet voelt, kan die nog gevaarlijk zijn. De ultraviolette (UV) stralen van de zon kunnen de ogen schaden, zonnebrand en huidveroudering veroorzaken, huidaandoeningen in de hand werken en in de meest extreme gevallen zelfs huidkanker aanrichten. Zeker tijdens wintersportvakanties moet je extra opletten. In bergachtige gebieden stijgt de UV-straling namelijk met 4 % per 300 meter. Bovendien reflecteert sneeuw bijna 80 % van die UV-straling. Vergeet dus zeker geen zonnebescherming tijdens de wintersport. Maar ook wie een winters terrasje doet en zijn gezicht naar de eerste stralen richt kan zich maar beter beschermen.Dus ook wanneer je een wandeling gaat maken in het winterlandschap, gaat joggen bij het krieken van de lente of een job uitoefent waarbij je vaak buiten bent overdag is zonnebescherming aangeraden. In België wordt blootstelling aan de zon tijdens de winter afgeraden tussen 11u en 15u. Anderzijds heeft de zon ook weldadige eigenschappen, zoals de aanmaak van vitamine D. Als een kluizenaar gaan leven om de zon te vermijden is dus ook niet aangeraden. Denk na over de activiteiten van de dag en hou het weerbericht in de gaten: zo kan je inschatten of zonnebescherming nodig is of niet. (LP & KS)