Modellen en babykilo’s: waarom het niet zo choquerend is dat zij snel op gewicht zijn

© Instagram

Terwijl heel wat nieuwbakken mama’s zwoegen op het pre-babygewicht, zijn al onze ogen op de modellen gericht. Zij lijken zonder problemen terug in balans te raken, zonder zich hierover veel zorgen te moeten maken.

Elke keer wanneer een topmodel luttele weken na de bevalling terug in het openbaar verschijnt, moet ze quasi gaan schuilen voor de vele jaloerse en furieuze blikken van omstaanders. Denk maar aan de vele commentaren die Doutzen Kroes afgelopen zomer te verduren kreeg toen ze een maand na de bevalling van haar dochtertje Myllena Mae een filmpje postte waarop ze in bikini de ‘ALS Ice Bucket Challenge’ onderging.

Hetzelfde geldt voor het Russische model Elena Perminova. Twee maanden geleden beviel ze en nu pronkt ze al opnieuw op de cover van de Russische Vogue. Het model onderging een keizersnede en stond twee weken na de bevalling al in de fitnesszaal om terug helemaal in vorm te raken. Het zal voor heel wat nieuwe mama’s erg zuur zijn om te zien dat zij zo snel terug op gewicht zijn. Ondergetekende verwacht ook een baby, maar fitnessbezoeken zullen na de bevalling zoals bij velen niet aan de top van mijn prioriteitenlijst staan.

Gisele Bündchen
Gisele Bündchen© Instagram

In tegenstelling tot vrouwen zoals u en ik, hebben deze modellen hun lijf nodig om thuis brood op de plank te brengen (al zal het in hun geval hoogst waarschijnlijk geen brood zijn). Ze kunnen er uiteraard voor kiezen om een tijdje op de achtergrond te verdwijnen. Maar hoe pervers het is, de modewereld is een wereldje waar faam van erg korte duur kan zijn én waar modellen het liefst fris en fruitig zijn. We juichen de modellen in alle maten, vormen, gewichten en leeftijden met veel bombarie toe, maar we weten maar al te goed dat de Adriana Lima’s, Doutzen Kroesjes en Gisele Bündchens van deze wereld nu eenmaal meer modellenopdrachten krijgen.

Laat je niet verleiden

Dalton Wong, oprichtster van een Brits fitnesscenter, vertelde aan The Telegraph waarom het niet zo vreemd is dat iemand als Perminova zo snel terug op gewicht is. ‘Eerst en vooral is ze tijdens de zwangerschap niet veel bijgekomen. Als model weet ze als geen ander wat ze wel en niet mag eten op om gewicht te blijven. Ongetwijfeld zal ze deze regeltjes ook tijdens haar zwangerschap toegepast hebben.’

Wie zich dus tijdens de zwangerschap niet te veel laat verleiden door zoetigheden of andere ‘cravings’ zou dus de kilootjes kunnen beperken. Al kunnen we zeggen dat er ook een portie geluk mee gemoeid is. Moeder Natuur heeft vreemde kronkels en je kan alleen maar hopen dat ze er jou niet uitpikt om gigantisch uit te zetten tijdens die negen maanden.

Blijven bewegen

Perminova vertelt in het interview met Vogue ook dat ze een echte fitnessfan was geworden voor haar zwangerschap. ‘Als je fit en jong bent, dan zal je lichaam veel sneller recupereren van een zwangerschap’, verklaart Wong. ‘Het is perfect gezond om tijdens je zwangerschap work-outs te doen, al moet dit zeker onder begeleiding. Je kan niet zomaar hetzelfde sportschema blijven volgen.’

Voor toekomstige mama’s denken dat we hier beweren dat iedereen zo snel na de bevalling moeiteloos op gewicht zou moeten kunnen raken, willen we hier nog een voetnoot aan toevoegen. Iemand als Perminova zal ongetwijfeld beroep kunnen doen op nanny’s. Zo hoeft zij niet te vrezen voor slapeloze nachten of hectische dagindelingen. Iets wat veel vrouwen ervan weerhoudt om aan het sporten te gaan.

‘De meeste pas bevallen vrouwen doen er geen goed aan om zich te spiegelen met modellen als Perminova. Alles op zijn tijd, dat gewicht komt ook wel weer goed’, besluit Wong. Net zoals flinterdunne meisjes niet als het ideaalbeeld mogen beschouwd worden, moeten we net dezelfde bemerking maken bij deze mama-modellen. Het is hun job, maar laten we zelf vooral genieten van onze baby’s. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content