Miss Teen USA schaft badpakkenronde af

© Getty Images/iStockphoto

De schoonheidsverkiezing Miss Teen USA, verwant aan Miss Universe en Miss USA, maar dan voor 15 tot 19-jarigen laat voor het eerst sinds de oprichting in 1983 de badpakkenronde vallen, zo schrijft USA Today. De deelneemster zullen in plaats daarvan in sportkleding op het podium verschijnen. Maar is dat wel zo’n positieve evolutie?

Volgens Miss Universe voorzitster Paula Shugart wil deze wijziging in het programma de kracht, het zelfvertrouwen en de schoonheid van de deelneemster nog extra in de verf zetten. De nieuwe regel is meteen van kracht en zal voor het eerst te zien zijn tijdens de Miss Teen USA verkiezing op 30 juli in Las Vegas. “Deze beslissing weerspiegelt een belangrijke culturele verschuiving, die markeert dat we graag vrouwen in de verf zetten die een actief, betekenisvol leven leiden en anderen in hun omgeving aanmoedigen om hetzelfde te doen”, staat te lezen in de memo van Shugart.

De huidige Miss Teen USA, Katherine Haik, vindt het in ieder geval een goede beslissing, laat ze weten aan USA Today. “Ik sport al heel mijn leven – ik ben lid van een softball team en ik dans competities. Deze nieuwe richting voor Miss Teen USA is een fantastische manier om de actieve levensstijl van zoveel jonge vrouwen te benadrukken.”

De kans bestaat dat ook Miss Universe en Miss USA gelijkaardige stappen zullen ondernemen. Voorzitster van Miss USA Julianne Hough aan USA Today: “We hebben zeker nog wat werk voor de boeg en we vergaderen er regelmatig over. Maar laat ons eerst zien hoe dit verhaal ontvangen wordt.”

Nieuw lichaamsideaal

Hoewel het op zich een mooie zet is van Miss Teen USA rijst bij weekend.be nog altijd de vraag of dit zo’n enorme verbetering is. Los van het feit dat de wedstrijd zo nog steeds voornamelijk op uiterlijk gericht is, is de verschuiving naar activewear gewoon een trend waar ze op inspelen.

Jonge meisjes poseren nu steeds vaker voor hun instagramfeed in strakke fitnesskleding waarin ze hun afgetrainde lichaam laten zien. Onder de noemer strong is the new sexy heeft een nieuw lichaamsideaal de kop opgestoken dat even restrictief is als het vorige, maar gewoon een gezonder aura met zich meekrijgt omdat sporten – in principe – goed voor je is. Maar zoals bij alles geldt: doe het met mate, laat het geen obsessie worden en vergelijk jouw lichaam niet met dat van anderen. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content