Mannen met make-up: een beautyritueel voor beginners

© Weekend.be

Waar onze mannelijke stagiair vroeger nooit een druppel verf op zijn gezicht smeerde, raakte hij na een experiment helemaal in de ban van de kracht van cosmetica. Dit was een week lang zijn schoonheidsritueel

Stap 1: reinig je huid, maar voed daarna

Alles begint bij een goede voorbereiding. Minstens even belangrijk als het schminken zelf, is hoe je daarvoor met je gezicht omgaat. Reinig daarom je huid nog voor je zelfs het woord make-up in de mond neemt. Dat doe je best met wat lauwwarm water, omdat je zo niet teveel vocht van de huid onttrekt. Het kan zijn dat je huid daarna wat trekkerig aanvoelt. Vroeger had ik dat gevoel gewoon genegeerd, tot Ines Borgonjon, senior make-up artist bij M.A.C Cosmetics me daarvoor op de vingers tikte, en me met een pot hydraterende crème naar huis stuurde. Blijkt dat een gevoede huid toch net iets aangenamer aanvoelt, en dat make-up er zich bovendien beter op nestelt. Zeker doen, dus. Bovendien oog een gevoede huid sowieso al mooier, en heb je dus minder make-up nodig om eventuele oneffenheden te temperen.

Stap 2: oogcrème, het ‘kopje koffie voor je ogen’

Het startschot van dit experiment was meteen het einde van mijn voornaamste ochtendritueel, wat vooral inhield dat ik aan een recordtempo ongehoorde hoeveelheden koffie achterover sloeg. ‘Dat trekt het vocht uit je poriën’, zei Borgonjon. Mijn mok koffie wisselde ik dus in voor een kleine tube oogcrème, die ik ’s ochtends met mijn vingers onder mijn ogen en op mijn oogleden depte (niet smeren!). Het resultaat: een frissere en open blik.

Stap 3: Verwen je lippen met lippenbalsem

Rafelende lippen ontsieren zelfs de meest frisse en probleemloze huid. Dat valt gelukkig te verhelpen door je lippen af en toe te verwennen met wat lippenbalsem. Aangezien de meeste lippenbalsems een glimmend effect hebben kan je ze ook ’s avonds aanbrengen. Scrub je lippen ook af en toe zachtjes met een tandenborstel om doorbloeding te stimuleren en losse velletjes te verwijderen.

Stap 4: Concealer is je beste vriend

Mannen met make-up: een beautyritueel voor beginners
© Weekend.be

Foundation maakt je huid egaler, maar als je échte boosdoeners – zoals donkere kringen, puistjes of rode plekjes- wil aanpakken, dan ga je best je gezicht eerst te lijf met een concealer. Voor een natuurlijk resultaat is het belangrijk dat je niet te veel concealer gebruikt, zelfs al is je puistje nog niet helemaal ‘weg’ na een enkele druppel. Hoe meer concealer, hoe harder het opvalt dat er een laagje op je huid ligt. Dep de concealer in de huid in plaats van te wrijven: zo wordt het product beter opgenomen.

Stap 5: een egalere huid met BB-cream

BB-cream is het product tussen een gewone dagcrème en een foundation die door heel wat mannen en vrouwen in de badkamerkast belandt vanwege het natuurlijke resultaat. Je hebt BB’s in verschillende texturen maar de make-up artiesten van M.A.C. kozen voor mij de prep+prime balm: een compacte BB cream die in een compacte poederdoos komt, maar wél een crèmetextuur heeft en mijn uitgedroogde huid goed gaat voeden. De kleur wordt getest aan de zijkant van mijn kaaklijn – dicht bij mijn nek – aangezien een foundation of bb-cream naadloos in de huid moet overgaan: je mag geen kleurverschil zien. Ik breng de balm aan met het bijgeleverde sponsje of met een make-up kwast als ik iets minder dekking wil. Sowieso is het belangrijk dat ik het less is more principe ook hier weer in het achterhoofd hou: je probeert niet elk akkefietje te verstoppen, wél om de ernstigheid ervan te verminderen.

Stap 6: Fixeren en verfrissen

Als afsluiter werd me aangeraden om een fixerende en verfrissende spray over mijn gezicht te verstuiven: op die manier blijft mijn make-up doorheen de dag beter zitten en oogt mijn huid nog meer gevoed. Het is een ritueel dat ik doorheen de dag mag herhalen.

(SDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content