MAC verontschuldigt zich voor ‘Juarez’-make-up

Cosmeticamerk MAC geeft toe een fout te hebben begaan door enkele producten naar de Mexicaanse stad Juarez te noemen. Ciudad Juarez staat bekend voor de vele moorden en geweld op vrouwen.

Het is voor een cosmeticamerk altijd leuk wanneer zijn nieuwe collectie op veel belangstelling kan rekenen. Maar de nieuwe lijn die MAC in september met modelabel Rodarte uitbrengt, kreeg misschien wel meer aandacht dan bedoeld.

Arbeidsters als inspiratie
De make-uplijn is gebaseerd op de wintercollectie van de zusjes Mulleavy (het duo achter Rodarte), die hun inspiratie haalden in de Mexicaanse grensstad Juarez. Zo kregen de producten namen als ‘Juarez’ of ‘Factory’. De zusjes kwamen in de stad toen ze tijdens een brainstormingstrip van El Paso naar Texas reden. Ze vertelden bij de presentatie van hun wintercollectie dat de silhouetten van de arbeidsters die midden in de nacht op weg waren naar de fabriek, hen inspireerden. Hun campagne toont ook ziekelijk bleke vrouwen met uitgeholde ogen.

Gevaarlijkste stad ter wereld
Blijkbaar was het de twee ontgaan dat Juarez bekend staat als de gevaarlijkste stad ter wereld. Ze wordt al jarenlang geteisterd door talloze moorden en verkrachtingen op jonge vrouwen, misdaden die tot vandaag onopgelost bleven. Volgens ngo’s zijn er sinds 1993 al zowat 5000 vrouwen vermoord of vermist en doet de politie weinig of niets. Slachtoffers zijn vooral arme arbeidsters.

Reactie bleef dan ook niet lang uit. Modebloggers noemden de collectie ‘smakeloos’ en vonden dat de zusjes de gruwel van Juarez nogal licht opnamen.

Excuses
Zowel MAC als Rodarte zeggen nu dat ze niet op de hoogte waren en excuseerden zich officieel. MAC besloot dan ook de namen te veranderen en schenkt 100.000 dollar aan een non-profitorganisatie die vrouwen in nood steunt en de levensomstandigheden van de vrouwen in Ciudad Juarez helpt te verbeteren. En de zusjes Mulleavy, die denken vast wel een tweede keer na wanneer ze nog eens een inval krijgen tijdens een brainstormingstrip.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content