MAC trekt Rodarte-collectie terug

MAC brengt de make-upcollectie genoemd naar Ciudad Juarez niet op de markt.

Het stof rond de nieuwste MAC-collectie is nog niet helemaal gaan liggen. Het Canadese cosmeticamerk beging een blunder door zijn nieuwste make-upcollectie, in samenwerking met modelabel Rodarte, te noemen naar Ciudad Juarez. In die Mexicaanse grensstad zijn sinds de jaren negentig al talloze vrouwen vermoord en verkracht. Wegens de verontwaardigde reacties besloot het merk oospronkelijk de naam van de make-up te veranderen. Maar nu maakt MAC bekend dat het de volledige collectie annuleert.

“Uit respect voor de vrouwen van Juarez en hun families heeft MAC besloten de Rodarte Makeup Collectie niet in de handel te brengen”, luidt het in een persbericht van het bedrijf. MAC blijft wel bij het voornemen om 100.000 dollar te schenken aan organisaties die zich inzetten voor de vrouwen van Juarez.

De naam was een idee van de zusjes Mulleavy, het duo achter Rodarte. Ze hadden de stad doorkruist tijdens een brainstormingstrip en waren onder de indruk geraakt van de vele vrouwen die er ’s nachts naar de fabriek trekken. Maar blijkbaar was het de twee ontgaan dat Juarez bekend staat als de gevaarlijkste stad ter wereld. Volgens ngo’s zijn er sinds 1993 al zowat 5000 vrouwen vermoord of vermist en doet de politie weinig of niets. De meeste misdaden bleven tot op vandaag onopgelost. Slachtoffers zijn vooral arme fabrieksarbeidsters.

Reactie bleef dan ook niet lang uit toen de collectie een goeie maand geleden gelanceerd werd. Modebloggers noemden de collectie ‘smakeloos’ en vonden dat de zusjes de gruwel van Juarez nogal licht opnamen. Zowel MAC als Rodarte beweerden niet op de hoogte te zijn en uitten officiële excuses. Maar dat bleek niet voldoende om de kritiek te doen luwen.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content