Loont trouw blijven aan dezelfde huidverzorgingsproducten echt de moeite?

© iStock

Is het beter om trouw te blijven aan een vast huidverzorgingsritueel met bijhorende vaste producten, of heeft je huid baat bij shocktherapie en moet je regelmatig afwisselen? Onze redactrice test het de komende drie maanden voor je uit.

Wanneer je de dertig nadert krijg je de onverklaarbare drang om orde op zaken te stellen. Aangezien een KonMari-verlof nog niet wettelijk vastgelegd is, en ik eerlijk gezegd geen idee heb waar ik met al mijn rommel naartoe moet, leek het me wijs om bij mezelf te beginnen. Bij mijn huid, om precies te zijn. Als lifestylejournaliste kom je in contact met allerlei nieuwigheden in de cosmeticawereld, en kan het zijn dat je in een maand tijd soms 5 verschillende merken en producten smeert. Ik ben van het ongeduldige soort, dus ik smeerde naargelang het “probleem” dat ik op dat moment ondervond, zonder het product écht de tijd te geven om te laten inwerken.

Op een week tijd kan je echter nooit de effecten van een cosmetisch product ondervinden -daarom dat onze tests bij Knack Weekend zich altijd over een periode van een maand uitstrekken-, maar wat als ik nu eens drie maanden lang vast zou houden aan een bepaald merk, aan een bepaalde routine, om te zien wat voor effect het op mijn huid zou hebben? Mijn dermatoloog, die me de laatste jaren steeds vaker over de vloer kreeg, vond het alvast een goed idee. Ook de wetenschap sprak in mijn voordeel: never change a winning team. Maar wàt is nu precies mijn winning team? Ik besefte dat mijn zoektocht daarmee zou moeten starten.

Ondervoede huid

Loont trouw blijven aan dezelfde huidverzorgingsproducten echt de moeite?
© KS

Ik krijg heel vaak te horen dat ik een mooie huid heb. Dat is fijn, maar waar ze in het openbaar voorbeeldig lijkt, is het thuis een kleine etter. Mijn huid is namelijk ontzettend dun geworden door een cocktail aan medicatie die ik vroeger slikte en smeerde voor allerhande allergieën. Hierdoor zijn droogtelijntjes sneller zichtbaar, ga ik vaker overreageren op bepaalde producten, kan couperose de overhand halen, ben ik gevoeliger voor de zon en heb ik over het algemeen vaker last van een droog, trekkerig gevoel.

Smeren en hydrateren alleen is jammer genoeg niet voldoende om een dunne huid een hart onder de riem te steken. Uit angst om allergische reacties uit te lokken ben ik heel wat producten en bestanddelen gaan weren, waardoor ik nog ergere reacties veroorzaakte wanneer het ingrediënt per ongeluk toch op mijn huid terecht kwam. Ik zat vast in een vicieuze cirkel waarin het met mijn huid alleen maar van kwaad naar erger zou gaan.

Want net zoals de mens heel mager wordt bij hongersnood en ondervoeding, wordt ook de huid heel dun bij een gebrek aan essentiële vitamines en voedingsstoffen. Mijn huid moest dus terug gaan eten en vooral: drinken. Het belangrijkste ingrediënt in deze red-mijn-huid-cocktail? Dermatologische studies en schoonheidsspecialistes wijzen naar vitamine A.

Wat doet vitamine A voor je huid?

Vitamine A beschermt het DNA in je cellen en onze weefselstructuur, zorgt voor collageenproductie en regelt je huidfuncties zoals het onderhoud en de bescherming van de opperhuid – zie vitamine A dus maar als de dirigent van je huid die alle huidfuncties in goede banen leidt. Daar is Vitamine A ook een antioxidant dat helpt bij de bestrijding van de vrije radicalen.

Loont trouw blijven aan dezelfde huidverzorgingsproducten echt de moeite?
© KS

Wie vitamine A zegt komt al heel snel uit bij het Zuid-Afrikaanse verzorgingsmerk Environ, dat met zijn AVST-lijn een stappenplan heeft ontwikkeld. Uiteraard zijn er ook andere beautymerken die producten met vitamine A in hun gamma hebben zitten, maar de vitamine is een venijnig beestje: een foute dosering en je huid kan overreageren en vol droge, rode plekken staan en gaan schilferen, net zoals bij een allergische reactie – al heet dat in het geval van vitamine A-blootstelling een retinoïde reactie.

Ik hoopte eerlijk gezegd dat ik met mijn dramaqueen van een huid terecht zou kunnen bij Environ – het merk heeft een cultstatus onder beautyliefhebbers en “een Environhuidje” is een begrip bij zij die vaak met hun neus over de serums en crèmes gebogen zitten.

Wat is Environ?

Environ is zo’n 25 jaar geleden in leven geroepen door de plastisch chirurg Des Fernandes, die zich heeft toegespitst op de functie van vitamine A nadat hij verschillende jonge Zuid-Afrikaanse meisjes moest opereren voor huidkanker. Hij ontwikkelde een productlijn die de huid niet alleen beter zou moeten beschermen, maar ook sterker moest maken en zichzelf helpen genezen, met vitamine A als sleutelingrediënt.

Loont trouw blijven aan dezelfde huidverzorgingsproducten echt de moeite?
© KS

Ik ging ten rade bij Hélène V, een schoonheidsinstituut en verdeelcentrum van onder meer Environ. Daar neemt Skin Academy Manager Corine me na een behoorlijk lijvig intakegesprek (Medicatie? Ziekten? Eetgewoonten?) mee naar de scanner, waar confronterende foto’s van mijn gezicht worden genomen en details en problemen onder de opperhuid meteen duidelijk worden. Op zich valt het nog wel mee, zegt Corine: ik heb amper zonneschade en weinig onzuiverheden of pigmentvlekken. Ik moet opletten met beginnende, couperose maar mijn grootste probleem, bevestigt ze, is dat de celdeling en verhoorning van mijn huid niet meer normaal werkt. “Je huid neemt amper nog iets op, ze heeft dorst ook al smeer je veel.” Met andere woorden: mijn huid ziet er nu goed uit, maar op termijn ga ik behoorlijke problemen ontwikkelen. Hoog tijd dus voor drastische maatregelen, denk ik.

“Ik kan mensen met jouw huid onmogelijk op een normale dosis vitamine A zetten”, mept Corine mijn hoop aan diggelen. “Je cellen zijn te beschadigd om zo’n dosis te absorberen, dus je zou moeten beginnen met de allerlaagste dosis, provitamine A – en zeker niet dagelijks- om daar eerst je huid aan te laten wennen.” Hoewel ik de horrorverhalen van rode, schilferige huidjes op het internet ook had gelezen was ik een tikkel teleurgesteld (ongeduldig, weet je nog?). Ik was dan ook vastberaden om het ongelijk van de experts te bewijzen toen ik tijdens een gezichtsbehandeling een lage dosis vitamine A kreeg opgesmeerd.

Pokdalig mijnenveld

Bleek dat de experts experts voor een reden zijn. 24 uur na de behandeling was mijn gezicht veranderd in een pokdalig mijnenveld, niet per se rood of schilferig, maar meer als schuurpapier, met minuscule reliëfbolletjes die van mijn voorhoofd een spoor naar mijn nek trokken. Mijn persoonlijke dermatoloog bevestigde: een retinoïde reactie – geen allergie. Ik zou allicht een boek kunnen schrijven over hoe het voelde om een week lang écht een slechte huid te hebben -wat had ik ervoor te klagen?- maar ik besloot vooral mijn lesje te leren.

Loont trouw blijven aan dezelfde huidverzorgingsproducten echt de moeite?
© KS

Schoorvoetend gaf ik toe dat ik nog niet klaar was voor de big guns , al hoeft dat met het stappenplan van Environ blijkbaar geen probleem te zijn. Corine stelde voor mij een gepersonaliseerd plan met Environproducten op dat ik trouw moet volgen. Om de drie weken rapporteer ik bij haar terug en voegen we een extra pompje product (al dan niet met een lage dosis vitamine A) aan mijn routine toe, tot mijn huid aangesterkt is. Mijn skincare routine vul ik aan met vitamine A voedingssupplementen (die mijn huid helpen voorbereiden) en heel wat Omega 3. Na drie maanden, in oktober dus, wordt er een nieuwe scan van mijn huid gemaakt, bij Hélène V én bij mijn eigen dermatologe, om te zien of trouw blijven echt zoveel oplevert.

Hoewel ik eerlijk gezegd nogal bang ben dat het mijnenveld zal terugkeren besef ik ook dat het in sommige gevallen eerst slechter moet gaan voor het beter kan worden. “Het is volhouden en nauwgezet te werk gaan, maar je zal echt verbetering zien”, belooft Corine. “Ik weet dat jouw experiment maar drie maanden ging duren, maar ik betwijfel of je daarna terugkeert naar je oude gewoonten”, lacht ze samenzweerderig.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Katrin Swartenbroux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content