Ledtoestel tegen acné

Het Britse bedrijf Lumie lanceert een lichttoestel waarmee acné thuis kan behandeld worden.

Wie aan acné lijdt, weet het. Licht kan helpen. Maar lichttherapie voor wie zwaar geteisterd wordt door de ontsierende bultjes was tot nog toe enkel mogelijk in het ziekenhuis of bij een dokter. Het Britse bedrijf Lumie lanceert nu een handig toestel met ledlampjes dat elke tiener thuis kan gebruiken.

De Lumie Clear kan in de hand genomen worden of in een houder geplaatst, zodat de acné-lijder ondertussen eventueel ook kan lezen of wat anders doen. “Bedoeling is dat hij of zij de plekken op de huid waar veel acné voorkomt telkens gedurende een kwartier belicht”, aldus Samira Cherrouk van Lumie Innovations aan persagentschap Reuters.

Licht doodt bacterieën

Onderzoek van het Hammersmit Hospital in Londen heeft aangetoond dat de combinatie van rood en blauw licht een sterk afremmend effect heeft op pukkels en meeëters. Het doodt de bacterieën en herstelt de huid. De lichtcombinatie bleek de acnéhuid in enkele weken tijd met meer dan 75 procent te verbeteren.

Het ledtoestel zal voor velen hoop bieden, want acné vulgaris treft zowat 80 procent van de adolescenten en ongeveer 15 procent van de volwassenen blijft er last van hebben. De meeste mensen lijden aan een milde vorm maar wanneer de acné ernstiger is, kan die behoorlijk wat schade aanrichten. Niet alleen omdat er littekens achterblijven, maar ook emotioneel. “Angst, neerslachtigheid en depressie kunnen echt optreden wanneer acné niet behandeld wordt”, aldus dermatoloog Rakesh Patalay

Acné wordt doorgaans te lijf gegaan met crèmes of antibiotica, maar die zijn vaak weinig doeltreffend. Antibiotica doen trouwens de restistentie tegen bacterieën toenemen. Volgens Patalay kan Lumie Clear best gebruikt worden in combinatie met bestaande behandelingen.

De Lumie Clear is vanaf volgende maand te koop in Groot-Brittannië en kost ongeveer 130 euro.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content