Kop op! Nooit meer genekt door de gsm

© .

Een volwassen menselijk hoofd weegt zo’n vijf kilo. Wanneer je het rechtop houdt toch. Kijk je op een smartphone of tablet, dan weegt het meer. Veel meer … Enkele tips en tricks om problemen met je nek en schouders te vermijden.

Hou je je hoofd in een hoek van zestig graden, dan kan het tot een kleine dertig kilo wegen, aldus een studie in het tijdschrift Surgical Technology International. Ook osteopaat Marc Van Bogaert ziet steeds vaker het syndroom van de tech neck of text neck. “Doorgaans zijn het jonge patiĆ«nten met klachten over hun nek- en borstwervels. Die klachten zijn rechtstreeks gelinkt aan overmatig gebruik van hun smartphone. Naast hoofdpijn en pijn in de schouders en nek, zijn er ook studies die problemen met zenuwen in de handen beschrijven”, aldus Van Bogaert. Want bij de voorovergebogen lichaamshouding komen ook de vele kleine vingerbewegingen met de handen die, dicht bij elkaar, de smartphone krampachtig vasthouden. De smartphone opgeven is voor velen geen optie maar Van Bogaert heeft wel tips om er beter mee om te gaan, zoals: het toestel iets hoger houden, idealiter op ooghoogte, om de druk op de nek te verminderen en verder regelmatig het smartphonegebruik minstens twintig minuten pauzeren. Ook regelmatig stretchen kan soelaas bieden: de schouders naar achter trekken, de handpalmen naar voor en naar buiten keren (dus de borstkas wat opentrekken), de kin intrekken of regelmatig met de armen zwaaien.

marcvanbogaert.be, facebook.com/thesportsfactorymedicallab.


Halszaken

Kop op! Nooit meer genekt door de gsm
Ā© .

Je hoofd constant voorovergebogen houden, zou ook de huidveroudering van de kaaklijn en hals versnellen. Enkele cosmetica om die effecten te helpen neutraliseren:

1. CrĆØme pour le cou (50 ml: 128 euro), Sisley.

2. Liftissime Cou (50 ml: 62 euro), Lierac.

3. Capture Totale – CrĆØme de nuit haute rĆ©gĆ©nĆ©ration visage et cou (60 ml: 183 euro), Dior.

4. Super Restorative DƩcolletƩ and Neck Concentrate (75 ml: 81,50 euro), Clarins.


App checkt hoek

Een Amerikaanse chiropractor bedacht de Text Neck Indicator. Deze Android-app geeft met een groen of rood lichtje aan of je je gsm in een fysiek verantwoorde hoek vasthoudt en spoort je anders aan om je hoofd in een neutrale positie te houden.

(Door Delphine Stefens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content