Klaar voor de zon? Stem je zonnecrème af op je exit
Ook onze huid zat lange tijd in lockdown en is dus niet voorbereid op een bruuske blootstelling aan de zomerzon. Zo zorg je voor aangepaste bescherming.
De zon schenkt niet alleen leven, ook als endorfinebooster kent ze haar gelijke niet. Om nog te zwijgen van haar weldadige impact op onze stemming en slaapkwaliteit. Toch mogen we niet uit het oog verliezen dat de zon soms ook een geduchte vijand is. ‘Het bruine tintje waar veel mensen in Europa nog steeds op uit zijn, mag dan gezond lijken, dat is het niet. Eigenlijk is het een alarm dat wijst op huidbeschadiging’, klinkt het bij dokter Niels Horst, dermatoloog in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Vooral wie door zijn job heel weinig in de buitenlucht vertoeft en dan plots een week gaat liggen zonnen loopt volgens deze specialist een groot risico op een melanoom. Dit voorjaar zijn de meeste volwassenen en vooral de kinderen minder buitengekomen dan andere jaren en dus is extra voorzichtigheid geboden, want hun huid heeft niet de kans gekregen om zich geleidelijk aan te wapenen tegen de gevaarlijke zonnestralen.
De zon afschilderen als de baarlijke duivel heeft volgens mij weinig zin. Je kunt ze beter temmen.
‘Of we het nu willen of niet, in onze cultuur is een bruin kleurtje nog altijd een synoniem van gezondheid en schoonheid’, erkent Olivier Doucet, doctor in de farmaceutische wetenschappen en vicepresident Research & Development bij Lancaster. ‘Een aantal van mijn confraters beschouwt een bruin kleurtje zelfs als een litteken. Al kun je het ook zien als een natuurlijk verdedigingsmechanisme van de huid. De zon afschilderen als de baarlijke duivel heeft volgens mij weinig zin. Je kunt ze beter temmen – zoals je dat met een gevaarlijk dier zou doen – en er in een goede verstandhouding mee leren samenleven. Daarbij moet je uiteraard rekening houden met een aantal parameters: de intensiteit van de zon, je huidtype én de tijd die je buiten gaat doorbrengen.’ Parameters die van belang zijn om vervolgens aangepaste bescherming te kiezen.
Ik breng de hele dag buiten door
Ook al brandt de zon bij ons minder agressief dan in het zuiden, de huid van Noord- Europeanen – en dan vooral de erg lichte huidtypes – is niet gewapend om langdurig aan de zon te worden blootgesteld. ‘Wie van plan is de hele dag buiten te zijn, zoekt het best de schaduw op’, aldus Niels Horst. ‘Wil je toch absoluut zonnen, kies dan voor een product met SPF 50 en breng minstens om de twee uur opnieuw product aan.’ En als je het geluk hebt dat er een zwembad in de buurt is, ook telkens wanneer je uit het water komt. Blijf hoe ook uit de zon wanneer die het gevaarlijkst is, dit wil zeggen tussen 12 en 15 uur.
Ik ga een uurtje of twee sporten
In België kan de zon verraderlijk zijn, vooral bij een lichtbewolkte hemel of wanneer er een briesje staat. ‘Vanaf de maand mei kan de schade al snel vrij aanzienlijk zijn’, benadrukt Olivier Doucet. ‘Vooral wanneer een huid die lange tijd nauwelijks zon heeft gezien, er bruusk aan wordt blootgesteld. Ik raad een gel of een spray aan die speciaal is afgestemd op sportbeoefening. Dergelijke producten zijn makkelijk aan te brengen en werken bovendien verkoelend.’ Daarnaast is het raadzaam om een T-shirt met lange mouwen en een petje te dragen. ‘Een beschermingsfactor lager dan 30 raad ik hoe dan ook af’, pleit Niels Horst. ‘Die cijfers zijn gebaseerd op metingen in laboratoriumomstandigheden en stroken niet met het echte leven: doorgaans brengen we van een product maar een derde aan van de hoeveelheid die tijdens de tests wordt gebruikt. In de praktijk zijn we dus altijd minder goed beschermd.’
En de kinderen?
‘Baby’s jonger dan zes maanden mogen in geen geval in de zon, want dan dreigt een zonnesteek’, waarschuwt Niels Horst. Voor oudere kinderen raadt de dermatoloog behalve een zonnebril ook uv-werende kleding en een uv-werend hoofddeksel aan. De zeldzame huidzones die dan nog aan de zon zijn blootgesteld, smeer je het best in met een crème op basis van minerale filters: die werken als een spiegel en kaatsen de zonnestralen terug. Tieners zijn volgens Olivier Doucet dan weer gebaat met ‘fun’-texturen, zodat het aanbrengen van de zonnebescherming leuk is. ‘Je huid beschermen is een gezonde gewoonte die je je kinderen absoluut moet aanleren’, besluit Niels Horst. ‘Hoe jonger ze ermee beginnen, hoe beter die reflex er ook later in zal zitten.’ En de kids zullen al dat smeren des te logischer en normaler vinden als ook de volwassenen in hun omgeving het zonder uitzondering doen.
Ik ga hooguit een kwartiertje naar buiten
‘Zodra we onze huid langer dan 15 minuten zonder filter blootstellen aan de zon, begint die schade op te lopen’, beklemtoont Niels Horst. Wie snel even een boodschap gaat doen in de onmiddellijke buurt, hoeft in principe dus niet per se zonnecrème aan te brengen… op voorwaarde dat die wandeling niet uitloopt! ‘Wie overdag bij mooi weer naar buiten gaat, raad ik voorzichtigheidshalve een dagcrème met beschermingsfactor aan’, geeft Olivier Doucet mee. ‘Een getinte dagcrème heeft als extra voordeel dat die de huid een gezonde glow geeft zonder dat de zon eraan te pas hoeft te komen. Dergelijke gemengde producten zijn perfect voor gebruik in de stad.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier