Kappers- en beautysalons vaak plek van besmetting volgens cijfers

Kapper © Getty

Kappers en schoonheidsspecialisten raakten tussen september en november opvallend vaker besmet met het coronavirus dan personen met andere beroepen. Dat blijkt uit een expertenadvies dat Het Laatste Nieuws kon inkijken. De federale regering baseert zich op dat advies om de sector nog niet te openen.

Er was de voorbije weken heel wat protest van kappers, schoonheidsspecialisten en andere mensen met niet-medische contactberoepen. Zij vinden het onterecht dat ze nog niet aan het werk mogen.

Uit een advies dat 23 experts opstelden in opdracht van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a), blijkt echter dat het geen goed idee is om de sector al te heropenen. Een van de opvallendste argumenten is afkomstig uit cijfers van de RSZ. Daar stelt men vast dat kappers en schoonheidsspecialisten tussen september en november opvallend vaker besmet geraakten met corona dan andere beroepsgroepen. Zeker in oktober klommen de curves voor beide categorieën veel hoger dan het Belgische gemiddelde.

Uit cijfers van het Vlaamse contactonderzoek blijkt dan weer dat kapperszaken en schoonheidssalons vaak een plek zijn waar besmette mensen in de dagen voor hun positieve test nog geweest zijn. Zeker voor zestigplussers blijkt dat het geval. ‘Wij adviseren daarom de niet-medische contactberoepen voorlopig gesloten te houden’, besluiten de experts. Omdat de regering streeft naar transparantie zal ze het advies binnenkort publiek maken.

Reactie Beauty Federatie

De Belgische Beauty Federatie, die de schoonheidsspecialisten vertegenwoordigt, stelt zich vragen bij het rapport van de experts. Ook het Vlaams contactonderzoek zou aantonen dat positief geteste patiënten regelmatig aangaven naar de kapper, schoonheidsspecialiste of sauna te zijn geweest enkele dagen voor hun positieve test. Maar de sectororganisatie is kritisch. Ze wijst erop dat vier internationale onderzoeksrapporten het tegendeel bewijzen. ‘Waar zit het verschil? Hanteerden deze landen andere protocollen?’. Ook de verwijzing naar een Noors onderzoeksrapport stuit op onbegrip. ‘In datzelfde onderzoeksrapport lezen we dat het besmettingsrisico van een winkelbediende hoger ligt, dat van een taxichauffeur twee maal zo hoog is en dat van een vliegtuigsteward(es) een veelvoud is. Desondanks mogen die sectoren hun werkzaamheden zonder meer voortzetten.’

De sectororganisatie vindt het ook niet uit te leggen dat massages, kapbeurten en maquillage bij bepaalde beroepsgroepen (tv, topsport,..) wel nog toegelaten is. Volgens de Belgische Beauty Federatie is het huidige beleid dan ook ‘hypocriet’. ‘We willen zo snel mogelijk samenwerken met de GEMS, om werk te maken van een veilige heropstart.’

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content