Je roodverbrande huid verzorgen; enkele mythes ontkracht

Jammer genoeg smeren nog steeds te weinig mensen zich fatsoenlijk in wanneer ze in de zon komen, en dat leidt vaak tot pijnlijk verbrande huidjes. Bij Fashionista namen ze enkele mythes onder de loep die zogezegd je rode vel verkoeling en genezing zouden moeten brengen.

Mythe: Je moet ’s avonds nadat je verbrand bent ook nog zonnecrème smeren omdat de verbranding ‘doorwerkt’. Antwoord: Als de zonnecrème zinkoxide bevat dan kan deze helpen tegen de zwelling, maar alle andere chemische zonnecrèmes zullen de verbrande huid enkel meer irriteren. Meer dan hydratatie biedt je factor vijftig ’s nachts dus niet.

Mythe: Kompressen met appelazijn verzachten je roodgeblakerde velletje Antwoord: Appelazijn kan inderdaad de brandblaren op je huid gaan uitdrogen maar het zal wel onvoorstelbaar veel pijn doen. Azijn is namelijk een zuur! Als je het per sé wil gebruiken wees dan zeker dat je het verdund. Een beter huis-tuin-en-keukenmiddeltje zijn in melk gedrenkte kompressen.

Mythe: Producten met menthol zoals Noxzema zouden helpen Antwoord: Noxzema is in feite gewoon een simpele moisturizer (dus daar doe je al niet veel kwaad mee) die ingrediënten als eucalyptus, menthol en kamfer bevat en dus de pijn zal verminderen. Het werk een beetje, maar er betere middeltjes.

Mythe: Aloë Vera; de magische plant voor zij die verbrand zijn Antwoord: uiteraard is Aloë Vera fantastisch, maar het hangt er wel vanaf in welke formule je het aanbrengt. Wie het recht van de plant haalt kan zich best eerst even testen op allergieën, aangezien veel mensen ‘pure’ aloë niet verdragen. Wie een product bij de drogist koopt moet uitkijken geen producten met gelformule of alcohol mee naar huis te nemen; deze drogen je huid namelijk uit.

Advies van de dermatoloog: – Neem een ontstekingsremmende pijnstiller zoals aspirine of ibuprofen

– Smeer zo snel mogelijk een topische cortisonecrème van 1%

– Breng koele melkkompressen aan

– Trek niet aan de velletjes: zo krijg je een ongelijke teint of zelfs littekens

– Breng een gewone moisturizer (zonder alcohol) aan die even in de koelkast heeft gestaan. Wat after-sun betreft zweren de dermatologen bij Avène en Eucerin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content