Je lokken veilen om je lichaam niet te moeten verkopen: waar komen haarextensions écht vandaan?

© iStock

Iedereen die een beetje interesse heeft in haarverzorging weet dat extensions van menselijk haar tien keer beter zijn dan de -goed nagemaakte- synthetische variant. Maar op welke manier worden die haarstukjes precies verkregen? Je komt het te weten in ‘Just Extensions’

Just Extensions is een documentaire gemaakt door Riqua Hailes, de eigenares van enkele kapsalons die gespecialiseerd zijn in haarextensies. Toen een klant kwam klagen dat haar dure haarstukje na twee maanden al zijn glans en veerkracht was verloren, besloot Hailes op zoek te gaan naar de oorsprong van haarextensies. Zes maanden lang reisde ze door China, Cambodja, India, Brazilië en Peru om uit te zoeken hoe de handel en wandel in deze industrie eigenlijk verloopt. Want hoewel er honderdduizenden handen bij betrokken zijn is het moeilijk om uit te zoeken wat nu precies mag en wat niet mag.

Er is geen regulering wat haarextensies betreft: op dit moment mogen ze overal vandaan komen en moet de oorsprong niet vermeld worden. Zo ontdekte Riqua Hailes dat men in China haarborstels leeghaalt en haren van de vloer opraapt om deze te mixen met synthetische vezels. Vervolgens worden die bundels haar gereinigd en verkocht als “Braziliaanse lokken”, al is dat allicht nog beter dan het paardenhaar dat in Brazilië dan weer gemarket wordt als “haar uit India”.

Hailes ontmoette ook mensen die vrijwillig afstand deden van hun haar omdat belangrijke mensen aan de tempels in India hen wijsmaakte dat ze zo in de gratie van de Goden zouden komen. Moeders scheren hun lange haar en dat van hun kinderen zonder een idee te hebben waar dat haar naartoe gaat (meestal richting China): ze hopen gewoon op een zegening.

Het is bovenal een moeilijke markt om oplossingen voor te bieden. Niet alleen zijn de synthetische vezels die in China gemaakt worden van te lage kwaliteit (volgens Hailes gaan zelfs de duurste lokken slechts twee maanden mee), zelfs al zouden ze het wél lang uithouden blokkeren ze zo de micro-economie die momenteel heerst in landen zoals Cambodja, waar vrouwen hun haar verkopen om zichzelf en hun gezin te kunnen onderhouden. Of, zoals Hailes het verwoordt: “Ze verkopen hun haar om hun lichaam niet te moeten verkopen”. (KS)

Just Extensions is vanaf 14 oktober te downloaden op iTunes

(via Refinery29)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content