Is make-up slecht voor onze gezondheid?

Make-up © iStock

Experimenteren met make-up is voor sommigen onder ons een heerlijke bezigheid en anderen zijn zelfs ware professionals als het aankomt op het aanbrengen van cosmetica. Maar hoe schadelijk is het om vaak cosmetica te gebruiken?

‘We verdrinken onze leefwereld in ongeteste en onveilige chemicaliën, en de prijs die we daarvoor zullen betalen, geeft reden tot ernstige bezorgdheid’, schreef de Internationale Federatie van Gynaecologen en Verloskundigen (FIGO) in oktober 2015 in de International Journal of Gynecology and Obstetrics.

Hormoonverstorende stoffen

Een recente studie wees uit dat er bij tienermeisjes die overschakelen op cosmetica zonder ftalaten, parabenen, triclosan en de uv-filter benzofenon-3 opmerkelijk minder hormoonverstorende stoffen werden aangetroffen. Tips die experts geven om zo min mogelijk schadelijke stoffen binnen te krijgen zijn het weren van waterproof make-up en het zorgvuldig lezen van de labels van de producten. Wees ook waakzaam als je producten koopt waarop staat vermeld dat er ‘natuurlijke’ of ‘biologische’ ingrediënten gebruikt zijn. Hoewel dit vaak positieve eigenschappen zijn, kan cosmetica met deze labels nog steeds andere schadelijke stoffen bevatten.

Ook werd aangetoond dat er hormoonverstorende stoffen het lichaam kunnen binnendringen via nagellak. Amper tien tot veertien uur nadat proefpersonen nagellak hadden aangebracht, konden in hun bloed reststoffen teruggevonden worden van trifenylfosfaat. De concentratie aan difenylfosfaat, de stof die achterblijft nadat het lichaam trifenylfosfaat heeft afgebroken, was bijna verzevenvoudigd.

De regelgeving rond toxische stoffen in cosmetica is strenger in Europa dan in de Verenigde Staten. Let dus op bij het shoppen van Amerikaanse producten.

In onderstaande video wordt bovendien aangeraden om je make-up regelmatig te vervangen. Zo vermijd je dat de bacteriën welig kunnen tieren in je cosmetica en op die manier op je huid of in je ogen terechtkomen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Make-up tutorial parodie: de geschiedenis en wetenschap van populaire cosmeticaproducten

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content