Is deze smeerbare kunsthuid het geheim tegen rimpels en wallen?

De eeuwige jeugd kunnen we je nog niet aanreiken, maar veel dichter dan deze smeerbare kunsthuid kom je op dit moment niet. Met behulp van een siliconenlaagje worden rimpels en oneffenheden gladgestreken en kunnen zelfs ook huidaandoeningen als eczeem behandeld worden.

Je kan nu al met plakkers aan de slag om je huid een verstevigende en samentrekkende boost te geven. Botox en tal van injecties werken als gif voor rimpels, en wie ooit al eens heeft gegoogled naar alles wat huidveroudering kan tegengaan, zag waarschijnlijk begrippen als dermabrasie en chemische peelings opduiken. Wie toch nog wat terughoudend blijft voor deze drastischere maatregelen en vertwijfeld naar de pot anti-aging cream in de supermarkt grijpt: houd u vast aan de takken van de bomen.

Onderzoekers aan het Massachusetts Institute of Technology ontwikkelden een nieuwe pasta, genaamd XPL, die fungeert als een tweede huid en zo rimpels, wallen en oneffenheden tijdelijk verbergt. De crème blijft zonder moeite een etmaal zitten en was je er ’s avonds gewoon weer af met een speciale vloeistof. ‘De crème is volledig onzichtbaar, werkt als een beschermende laag en de huid kan er nog steeds door ademen. Daarnaast gaat je gezichtshuid er ook beter door uitzien’, vertelt professor Daniel Anderson van het Massachusetts Institute of Technology in een Youtube-video.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Om de ‘huid’ in de ochtend aan te brengen heb je geen hittebron of licht nodig. De verstevigende folie smeer je op je huid als was het een dagcrème. In tegenstelling tot wat je nu al in de winkelrekken vindt om je om te toveren tot een wat jonger uitziende zelf, valt deze nephuid niet te detecteren en kan hij uitrekken tot wel 250 procent van de originele grootte. En dat allemaal zonder zijn effect te verliezen. Wie dus graag eekhoorngewijs voedsel opspaart in zijn of haar mond, kan opgelucht ademhalen.

Maar ook sportfanaten hoeven niets te vrezen. De onderzoekers van het MIT lieten 170 proefpersonen lichaamsbeweging doen met hun siliconehuid, lieten hen zwemmen en zelfs door een stortbui lopen. Het resultaat: de huid loste niet en leverde bovendien geen irritaties of allergische reacties op, dat laat Nature Materials weten.

Make-up in de vuilbak?

Hoewel deze nieuwe crème je make-upgebruik dus drastisch zou kunnen verminderen, kan hij ook voor tal van medische behandelingen gebruikt worden. Zo heeft je nepvel naast heel wat esthetische voordelen, ook de mogelijkheid om medicatie over te dragen naar je huid en om die te hydrateren. ‘Het middel zou zo soelaas kunnen bieden voor huidaandoeningen als eczeem en psoriasis’, vertelt professor Daniel Anderson aan MIT News. Daarnaast zou deze nieuwe ontdekking in het bijzonder geschikt zijn om gekwetste huid te herstellen, wondjes te bedekken en een keurige filter te leggen over probleemhuid.

Is deze smeerbare kunsthuid het geheim tegen rimpels en wallen?
© Olivo Labs

Perfecte huid op maat

De crème werkt als volgt: de nephuid bestaat uit een middel dat gebaseerd werd op siliconenverbindingen. Die laag gedraagt zich als een normale, jonge huid, en trekt zo wallen en rimpels weg. Dat maakt het nog geen ‘one size fits for all’, want de pasta kan wel degelijk op maat worden samengesteld. Door enkele kleine aanpassingen aan de substantie kan bijvoorbeeld de doorlaatbaarheid en de stevigheid van het product worden aangepast, om zo het ideale effect voor jouw huid te bereiken. Dat maakt het tot een middel dat stevig genoeg is om de huid te perfectioneren, maar doorlatend genoeg om gelaatstrekken niet in te perken.

Op de markt

Nog in de loop van dit jaar willen de onderzoekers genoeg gegevens verzameld hebben om toepassing in de Amerikaanse markt mogelijk te maken. Dat zou niet veel tegenwerking mogen opleveren, want in Amerika werden de stoffen waaruit de kunsthuid bestaat al eerder als veilig bestempeld.

De primeur voor producten die zich als een tweede huid gedragen, kan XPL hiermee niet wegkapen. Eerder kwam ook al Dermaflage op de markt, een cosmetica die littekens camoufleert met een filter die afgesteld is op je huid. In tegenstelling tot XPL is dit product nu wel al beschikbaar op de markt.

Wij kunnen ons alvast inbeelden dat de ontwerpers van filters voor Snapchat en Instagram nu met de handen in het haar zitten, wanneer we deze zeemzoete maskers binnenkort ook in het echte leven op ons gezicht kunnen toveren.

(SDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content