Is berkenwater het nieuwe wondermiddel in beautyland?

2527939

Het drinken van ‘berkenwater’, een boom die ook in ons gebied groeit, zou enorm veel voordelen hebben voor de verzorging vn het lichaam.

Het drinken van ‘berkenwater’, een boom die ook in ons gebied groeit, zou enorm veel voordelen hebben voor de verzorging vn het lichaam.

Kokosnoten, cactus of aloë vera zijn maar enkele voorbeelden van ingrediënten die men vandaag de dag vermengt met water. Het zou erg gezond zijn voor het lichaam en vooral de hydratatie bevorderen. Ook in verzorgingsproducten voor het gelaat werden deze ingrediënten toegevoegd. Maar deze natuurlijke weldoeners worden overtroffen door een nieuwigheid op de markt, namelijk berkenwater. Het lijstje aan voordelen voor de gezondheid is nog eens stuk langer.

Gezond in je vel

Berkenwater zou een positief effect hebben op het welzijn van het lichaam. Het wordt geoogst uit de berkenboom in de lente, wanneer het sap door de binnenkant van de boom stroomt. Het sap, dat je kan vermengen met water of vruchtensap, kan het bijvoorbeeld helpen om je af te helpen van die vervelende verkoudheid, hoofdpijn verminderen of eczeem doen afnemen. Het immuunsysteem in het algemeen zou geholpen zijn door berkenwater en je voelt je een stuk gezonder in je vel.

Natuurlijke anti-age

Maar op vlak van schoonheid en verzorging zou het ook erg heilzaam zijn. Wie elke dag een glas berkenwater drinkt, die hydrateert niet enkel de binnenkant, maar ook de buitenkant van het lichaam. Bovendien bevat het elementen die ervoor zorgen dat de huid soepel en jong blijft. Al vele eeuwen gebruiken mensen het berkensap als natuurlijke vorm van ‘anti-age’. In Scandinavië bijvoorbeeld drinken mensen het berkenwater als een soort tonicum, om slechte stoffen uit het lichaam te verwijderen. Op die manier krijgen ze ook voldoende vitaminen binnen, in een periode waar er misschien minder groenten en fruit voor handen zijn. Berkenwater is hét middel bij uitstek om het lichaam de zuiveren van binnenuit en de slechte stoffen af te voeren. Je kan bijvoorbeeld een kuur doen van een week bij overgang van de seizoenen, zo ga je met een gezond lichaam de winter of zomer in.

Commercialisering

Je hoeft berkenwater niet per definitie in drinkbare vorm te kopen. Zo wordt het ingrediënt ook verwerkt in verschillende cosmetische producten, waaronder een crème van Weleda. Dit bedrijf gebruikt het sap van de berk om er een crème, ‘Birch Cellulite Oil’, van te maken die helpt om cellulitis te verminderen. Een ander, relatief nieuw beautymerk, Botanifique, werkt ook met het sap van de berk. Maar dat het in watervorm op de markt wordt aangeboden, is toch relatief nieuw. Onder meer op Amazon worden er al flesjes berkenwater verkocht van merken als Byarozavik en Salus Haus. Het verhaal van het berkenwater wordt ongetwijfeld vervolgd in de supermarkt bij u in de buurt.

Laura Van Roey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content