Christophe Laudamiel is een bezige bij. Naast parfums maken en aan kunstprojecten meewerken, leert hij Amerikaanse schoolkinderen ruiken en helpt mee om een filiaal van de Franse Osmotheek in New York op te richten.

Is het uw missie om het grote publiek te onderwijzen over parfums? Als parfumeur bots je snel op de onwetendheid van het grote publiek. Je kunt dat de mensen niet kwalijk nemen, ze leren er niets over op school. Hoe meer mensen weten, hoe beter ze kunnen kiezen voor vernieuwende zaken en kwaliteit. Daarom geef ik veel lezingen. Vorig jaar heb ik met de Fragrance Foundation een project gelanceerd in vijfduizend Amerikaanse basisscholen om kinderen over geuren te leren.

Voelt u zich beperkt door de steeds striktere wetgeving? Het loopt de spuigaten uit. Door de overdreven regelgeving vermijden de merken angstvallig elk ingrediënt dat mogelijk problemen zou kunnen geven. Volgens mij is zeker 95 procent van de parfums die ouder zijn dan vijf jaar al herwerkt. Een drietal comités neemt beslissingen die nooit mogelijk zouden zijn als het over architectuur, muziek of schilderkunst ging! Aan een historisch monument mag je niets veranderen, in de parfumerie kan dat wel.

In de VS is men veel meer antiparfum dan in Europa. Is dat een cultureel verschil? In New York heeft men de neiging om parfum te bannen uit openbare ruimtes. In Europa, vooral in Frankrijk, maken parfums deel uit van de cultuur. In publieke ruimtes als de metro en de post is muziek algemeen aanvaard, dan moet je ook accepteren dat er parfum is. In Amerika stinkt het bij de post: er komen veel mensen en de lokalen worden slecht onderhouden. Dan is het toch beter als het lekker ruikt? Dat maakt de mensen beter gezind en het personeel aangenamer. Maar daarover bestaat geen wetenschappelijk onderzoek.

Sofie Albrecht.

Het uitgebreide interview leest u deze week in Knack Weekend.

Christophe Laudamiel is een bezige bij. Naast parfums maken en aan kunstprojecten meewerken, leert hij Amerikaanse schoolkinderen ruiken en helpt mee om een filiaal van de Franse Osmotheek in New York op te richten.Is het uw missie om het grote publiek te onderwijzen over parfums? Als parfumeur bots je snel op de onwetendheid van het grote publiek. Je kunt dat de mensen niet kwalijk nemen, ze leren er niets over op school. Hoe meer mensen weten, hoe beter ze kunnen kiezen voor vernieuwende zaken en kwaliteit. Daarom geef ik veel lezingen. Vorig jaar heb ik met de Fragrance Foundation een project gelanceerd in vijfduizend Amerikaanse basisscholen om kinderen over geuren te leren. Voelt u zich beperkt door de steeds striktere wetgeving? Het loopt de spuigaten uit. Door de overdreven regelgeving vermijden de merken angstvallig elk ingrediënt dat mogelijk problemen zou kunnen geven. Volgens mij is zeker 95 procent van de parfums die ouder zijn dan vijf jaar al herwerkt. Een drietal comités neemt beslissingen die nooit mogelijk zouden zijn als het over architectuur, muziek of schilderkunst ging! Aan een historisch monument mag je niets veranderen, in de parfumerie kan dat wel. In de VS is men veel meer antiparfum dan in Europa. Is dat een cultureel verschil? In New York heeft men de neiging om parfum te bannen uit openbare ruimtes. In Europa, vooral in Frankrijk, maken parfums deel uit van de cultuur. In publieke ruimtes als de metro en de post is muziek algemeen aanvaard, dan moet je ook accepteren dat er parfum is. In Amerika stinkt het bij de post: er komen veel mensen en de lokalen worden slecht onderhouden. Dan is het toch beter als het lekker ruikt? Dat maakt de mensen beter gezind en het personeel aangenamer. Maar daarover bestaat geen wetenschappelijk onderzoek. Sofie Albrecht.Het uitgebreide interview leest u deze week in Knack Weekend.