Interview met youtubehit Michelle Phan

© Michelle Phan

Wij spraken met de 25 -jarige make-up goeroe en Lancôme consultant Michelle Phan.

De Amerikaanse was een van de eerste en momenteel ook een van de populairste ’tutorial girls’ die filmpjes op You Tube plaatste waarin ze toont hoe je make-up aanbrengt. Ze valt op met haar gepolijste filmpjes die door miljoenen mensen worden bekeken. Het leverde haar vorig jaar een contract met Lancôme op als online consultant.
Je bent de meest bekeken make-up tutorial girl op youtube. Wat is het geheim van je succes? Michelle Phan: “Het hielp waarschijnlijk dat ik een van de eerste was, maar ik hoop dat het ook te maken heeft met het feit dat ik de lat steeds hoger leg. Ik investeer steeds in nieuwe technologie om de kwaliteit van mijn films te verbeteren. Met een high definition camera en goed licht kan je beter de kleuren en texturen van de make-up zien.”

Hoe lang werk je aan een filmpje? Phan: “Hangt van het onderwerp af. De Lady Gaga look (meer dan 32 miljoen hits) heeft drie dagen in beslag genomen, maar een eenvoudige eyeliner bijvoorbeeld duurt een uurtje om te filmen en dan een dag editing.”

Waar haal je je ideeën vandaan? Phan: “De meeste onderwerpen komen van mijn kijkers. Ik volg de modeshows wel, maar niemand vraagt naar een high fashion show look van een bepaalde ontwerper. Mensen willen weten hoe ze een smokey eye moeten doen als je een bril draagt.”

Je had al een eigen huidverzorgingslijn, hebt nu een contract met Lancôme, hoe bewaar je het evenwicht tussen commerciële projecten en je onafhankelijkheid? Phan: Mijn kijkers maakten zich in het begin wel zorgen en vroegen me waarom ik met Lancôme in zee ging. Maar toen ze de filmpjes zagen die ik voor Lancôme maakte zagen ze dat ik juist hetzelfde blijf doen en nog altijd producten van andere merken gebruik. Ik geef ook nog altijd mijn mening over producten, maar ben wel diplomatischer geworden in mijn kritiek. Toen ik de labo’s van Lancôme heb bezocht zag ik hoeveel mensen er aan 1 product werken en hoe serieus ze dat nemen. Het is niet omdat een product niet voor mij werkt dat het slecht is en dat ik het moet afkraken.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?
Phan: “Ik vertel verhalen. Ik toon een afgewerkte look en alle stappen om er te geraken. Ik giet het in een mooie layout zodat het aangenaam wordt om te bekijken. Sommige meisjes laten hun camera gewoon draaien en posten een filmpje van 20 minuten. Maar ik wil het korter, meer to-the-point.”

Naast een blog en een gaming kanaal heb je ook nog een kanaal waar je over je dagelijks leven post en waarvan je de opbrengsten aan goede doelen schenkt, toch? Phan: “Klopt, daar zet ik al mijn onuitgegeven films op. Je verdient geld op Youtube door de reclame die ze naast je video’s zetten. Mijn moeder heeft me geleerd dat je moet delen wat je hebt. Het is een manier ook om meisjes die weinig geld hebben de mogelijkheid te geven om hun steentje bij te dragen door mijn video’s te bekijken.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Phan: “Ik ga zeker online blijven: internet is de toekomst. Ik wil meer filmpjes maken. Niet alleen over beauty, maar ook over andere onderwerpen. Een make-uplijn ontwikkelen zou ook leuk zijn. En ik ga mijn eigen website verder uitbouwen. Bloggen zal altijd relevant blijven. Het is niet omdat iedereen het nu doet, dat het zal uitsterven. Naast het kijken van filmpjes zullen mensen ook altijd willen lezen om meer details te krijgen.”

Sofie Albrecht

Het youtubekanaal van Michelle Phan vind je hier. Wie meer wil lezen over beautyvloggers, hun enorme succes en de manier waarop cosmeticamerken ermee omgaan kan dat doen in onze Knack Black Beauty.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content