In beeld: ode aan het moederlichaam

© Jade Beall

Fotografe Jade Beall staat bekend om haar ‘beautiful imperfections’ portretten die moeders in al hun glorie in de schijnwerpers zetten.

Fotografe Jade Beall ziet het als haar taak om het lichaam van de vrouw te vieren, compleet met alle imperfecties en afwijkingen van het schoonheidsideaal dat in dit photoshoptijdperk steeds onwerkelijker wordt. “Ik wil vrouwen zelfvertrouwen geven in een wereld die baat heeft bij vrouwen die slecht in hun vel zitten”, schrijft Beall op haar website. “Ik wil toekomstige generaties inspireren om hun eigen (schoonheid) te omarmen, om trots te zijn op zichzelf.”

Beall weet zelf maar al te goed wat het is om niet goed in je vel te zitten. “Als tiener had ik last van zware acné. Ik durfde jarenlang amper in de spiegel te kijken. Later, tijdens mijn zwangerschap, kreeg mijn zelfvertrouwen opnieuw een knauw; ik was meer dan twintig kilo bijgekomen en herkende mezelf niet meer, laat staan dat ik mezelf herkende in de foto’s die de media verspreidden van celebs die meteen na de bevalling hun strakke figuur weer terug hadden”, aldus Beall aan Huffington Post.

In beeld: ode aan het moederlichaam
© Jade Beall

Ze vindt het schrijnend hoe jonge moeders, die sowieso al worstelen met een karrevracht aan nieuwe emoties en verantwoordelijkheden, door de media op de vingers getikt worden voor compleet natuurlijke evoluties zoals striemen en gewichtstoename. De fotografe besloot haar onzekerheden recht in de ogen te kijken en plaatste een foto van haar post-baby lichaam op Facebook. “Ik kreeg meteen ontzettend veel likes en aanvragen van vrouwen die wilden dat ik een gelijkaardige foto van hen nam. Ik had duidelijk een gevoelige snaar geraakt”, vertelt Beall.

In beeld: ode aan het moederlichaam
© Jade Beall

De fotografe besloot in te gaan op de wensen van al deze vrouwen en haalde hen gratis voor haar lens, die onbevooroordeeld inzoomde op hun ‘battle scars’. Het resultaat bundelde ze in het boek “A Beautiful Body”, dat dankzij crowdfunding ter perse kon gaan. Beall beschrijft het werk als “medicinaal” – een soort balsem, niet enkel voor de vrouwen die gefotografeerd werden, maar ook voor onze maatschappij wiens verwachtingen ze hoopt “te genezen”.

Beall hoopt in de toekomst meer boeken uit haar printer te laten rollen. Ze wil graag gelijkaardige projecten opstarten rond ouderdom, kanker en eetstoornissen. “Mijn droom is om deel uit te maken van een beweging die ons zegt dat het ok is om lief te zijn voor onszelf en voor anderen, om een generatie jonge mensen te inspireren om niet, zoals ikzelf, zoveel jaren te verspillen aan onzekerheid en zelfhaat.”

Bekijk meer beelden op de website van Jade Beall : http://www.abeautifulbodyproject.com/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content