Hoe vaak moet je de lakens op je bed vervangen?

© iStock

Uit een onderzoek blijkt dat sommige gezinnen amper één keer per maand de lakens op hun bed verversen.

Uit een onderzoek blijkt dat sommige gezinnen amper één keer per maand de lakens op hun bed verversen.

‘Er is toch niets fijner dan ’s avonds tussen de verse lakens kruipen. Toch is het niet altijd duidelijk om de hoeveel dagen of weken we deze lakens moeten vervangen. Uit een onderzoek, uitgevoerd door YouGov, blijkt dat de opvattingen hierover heel uiteenlopend zijn. Zo schrijft de Daily Mail dat ongeveer 35 procent van de ondervraagden de lakens om de paar dagen vervangt. Het zit ingebakken in de wekelijkse routine om verse lakens op te leggen.

Maar lang niet iedereen denkt eraan om dit te doen. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat 37 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar amper één keer per maand de lakens vervangen en dat is veel te weinig. Zo worden lakens onhygiënisch wanneer je ze tussen de twee en drie weken op je bed laat liggen. Maar ook hier bestaat verwarring over. De meeste vrouwen, die deelnamen aan het onderzoek, zijn van mening dat de lakens ‘vies’ worden na ongeveer vijf weken, volgens mannen ligt dit op zes weken. Volgens professor Sally Bloomfeld, van het Instituut van Hygiëne en Tropische geneeskunde uit Londen, neemt het aantal bacteriën op de lakens sterk toe na enkele weken. “Naast het wassen van je handen en je eten, is het wassen van lakens ook erg belangrijk”, zegt Bloomfeld.

Uit het onderzoek blijkt ook dat hoe ouder we worden, hoe hygiënischer we omgaan met het beddengoed. Zo laten heel wat jongelingen de lakens net iets te lang liggen, maar 60-plussers wassen de lakens elke week. Amper 14 procent van deze leeftijdsgroep laat de lakens langer dan een week op het bed liggen.

Volgens professor Bloomfeld kan je geen exacte data plakken op wanneer je de lakens moet wassen. Maar ze stipt aan dat één keer per week, vooral met kinderen in huis, de lakens wassen een absolute must is. Vooral voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën is dit erg belangrijk. Het gevolg van onfrisse lakens zijn onder meer astma en jeukende ogen. De lakens dagelijks verversen, zoals sommige mensen dan weer doen, is dan ook weer niet nodig. (LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content