Hoe RainPharma op natuurlijke wijze harten en huidjes verovert

Belgisch en bangelijk: de voedingssupplementen, eiwitshakes, en huidverzorgingslijn van RainPharma krijgen steeds meer believers. Weekend.be nam een kijkje in de interne keuken van oprichter Dominique Bastin en ontfutselde hem het recept voor zijn succes én zijn populaire producten.

Eerlijke, plantaardige no-nonsenseproducten, dat is waar RainPharma volgens hun website voor staat. Dominique Bastin legde de basis voor deze filosofie tijdens zijn studententijd. “Ik leefde toen, allicht zoals veel studenten, behoorlijk ongezond. Waar ik voorheen nooit ziek was kreeg ik last van allerlei kwaaltjes. ” Toen hij met enkele bevriende orthomoleculaire artsen praatte raadden ze hem aan om eens wat voedingssupplementen uit te proberen om zijn tekorten aan te vullen en bepaalde vitamines, mineralen en antioxidanten in hun zuiverste vorm op te nemen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Toen bestond dat nog niet echt in België, dus ik moest die dingen in de Verenigde Staten bestellen. Ik verwachtte geen wonderen, maar ik stond wel open voor iets nieuws en dat heeft enorm geholpen. Ik merkte echt dat ik erop vooruitging, zodanig zelfs dat ik het absurd vond dat zoiets in België nog niet bestond.”

Made in Belgium

Als kind van een koppel ondernemers was de klik bij Bastin al snel gemaakt: in 2006 besloot hij zelf, binnen de Europese richtlijnen, een gamma voedingssupplementen op de markt te brengen. “Wanneer je je schouders onder een project zet, moet dat project meteen de moeite waard zijn. Ik wou een hoogwaardig product dat in België geproduceerd zou worden. De samenstelling was voor mij essentieel: ik wil pure, natuurlijke ingrediënten die écht werken, geen ‘hocus pocus’ beloftes. Ik wil bovendien zo weinig mogelijk bewaarmiddelen gebruiken.”

Ik geloof niet in hocus pocus beloftes: ik wil pure, natuurlijke ingrediënten die écht werken

“Aan die voorwaarden hou ik me nog steeds. We proberen amper of slechts zeer lage concentraties bewaarmiddelen te gebruiken. De meeste RainPharmaproducten bevatten ze niet en we werken iedere dag hard om ze uit al onze producten te weren.” Deze hoge eisen zorgden ervoor dat het nog vier jaar duurde eer de eerste producten van de band konden rollen, maar in 2010 was RainPharma een feit.

Niet het goedkoopste, wel het beste ingrediënt

Aangezien Bastin zelf geen medische achtergrond heeft, liet hij zich van in het begin bijstaan door enkele gevestigde waarden uit de medische wereld die het project meteen een warm hart toedroegen en de orthomoleculaire formule voor de RainPharma-producten uittekenden. “Het is goed dat zij niets te maken hebben met de productie, want op die manier wordt er ook niet gezocht naar het goedkoopste, maar naar het beste ingrediënt.”, zegt Bastin.

Hoe RainPharma op natuurlijke wijze harten en huidjes verovert
© RainPharma

“Ginseng is bijvoorbeeld pas volwassen na zes jaar, maar heel wat bedrijven wil snel en veel produceren dus oogsten ze hem al na één jaar. Zit er dan ginseng in hun product? Technisch gezien wel ja, maar je zal niets van de heilzame werking hebben. Daar kunnen wij bij RainPharma beter op toezien.”

Iedereen een gevoelige huid

Door plots zoveel bij gezondheid stil te staan begon Dominique Bastin het grotere plaatje te zien. Hij dacht na over wat we dagelijks allemaal innemen, niet enkel via onze slokdarm, maar ook via onze huid. “We leven in een maatschappij waar iedereen plots een gevoelige huid heeft, net omdat we er op overdreven wijze zorg voor willen dragen. Chemische peelings, twintig verschillende serums,… heel veel cosmeticaproducten zijn te synthetisch, en dus te agressief voor onze huid. We schrobben en smeren een eind weg maar beseffen niet dat we onze huid meer kwaad dan goed doen. Daarom hebben we ook een lijn uitgebracht met plantaardige lichaams- en gezichtsverzorging die de huid respecteert. Vanaf deze winter wordt deze collectie trouwens volledig vernieuwd en zullen de producten volledig bewaarmiddelen vrij zijn. Nu bestaat al amper 0,1% van de samenstelling uit bewaarmiddelen, maar je ziet: ik ben een detailfreak.”

Hoe RainPharma op natuurlijke wijze harten en huidjes verovert
© RainPharma

Hoewel zo’n natuurlijke lichaamsverzorging fantastisch klinkt, is het in de praktijk toch af en toe anders. In het begin moesten klanten wennen aan de RainPharma producten, die ze af en toe moesten opschudden omdat er bezinksel naar de bodem was gezakt. Ze vroegen zich ook af waarom de douchegel niet zoveel schuimde als de douchegel die ze normaal gebruikten.

“Heel wat mensen kopen hun zogenaamde “natuurlijke producten” bij andere merken die misschien inderdaad een klein percentage natuurlijke ingrediënten combineren met synthetische, maar dan wel afficheren dat het ‘met natuurlijke bestanddelen is’. Tja, objectief gezien liegen ze dan niet hé”, lacht Bastin.

“Heel wat mensen kopen hun zogenaamde “natuurlijke producten” bij andere merken die misschien inderdaad een klein percentage natuurlijke ingrediënten combineren met synthetische, maar dan wel afficheren dat het ‘met natuurlijke bestanddelen is’. Tja, objectief gezien liegen ze dan niet hé”

Bewuster gaan leven

Hij merkt echter wel dat er de laatste jaren heel wat veranderd is. Meer en meer mensen gaan bewuster leven. Ze denken na bij wat ze kopen, wat ze eten en wat ze smeren. En ook RainPharma plukt daar de vruchten van. “Je merkt het verschil echt. Vandaag moeten we heel wat klanten niets meer uitleggen. Ze kénnen ondertussen de nadelen van synthetische ingrediënten en leren ook steeds meer labels lezen. Daarom wil ik hen ook met het hand op het hart kunnen zeggen dat alle ingrediënten op onze etiketten ook daadwerkelijk in ons product zitten. Niet meer, niet minder.”

A photo posted by @rainpharma on

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De bestsellers van RainPharma zijn nog steeds hun eiwitshakes, zonder gluten, caseïne of bewaarmiddelen. “We hebben inderdaad een RainPharma dieet ontwikkeld op basis van deze eiwitproducten aangevuld met onze voedingssupplementen, maar die shakes zijn zoveel meer”, legt Bastin uit. “We willen ze in ieder geval niet in de markt brengen als een klassiek proteïnedieet, maar meer als een aanvulling. Ook klanten die niet willen afvallen raden we deze shakes aan. Onze huid bestaat voor 80% uit eiwitten en is niet gebaat met louter crèmes op basis van olie en water. We moeten ook die eiwitreserves aanvullen en onze shakes zijn één van de gezondste manieren om dat te doen.”

Het is duidelijk dat Dominique Bastin zich niet wil profileren als cosmetica- of dieetmerk. “Het is de combinatie van alles, het is een levensstijl. Dat klinkt cliché, maar wie het probeert snapt wat ik bedoel.”

Rainpharma is verkrijgbaar via de webshop, in verschillende verkooppunten in België, bij de apotheek of in de Rainpharma flagshipstore

De favoriete RainPharma producten van onze redactie:

Hoe RainPharma op natuurlijke wijze harten en huidjes verovert
© RainPharma

De magische combo Daily Boost, Mighty NightenHigh Tech Aox: voedingssupplementen die het best omschreven worden als een dagcrème, nachtcrème en serum die van binnenuit werken.

De AfterOil die je na het douchen op je natte huid smeert en laat intrekken en de Sugar Scrubmet grove korrel die perfect is voor een goede schrobbeurt, maar tegelijk ontzettend voedend is. Beiden verkrijgbaar in drie geuren.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content