Hoe kan je het uitzicht van littekens verminderen?

De zomer is in aantocht en dat betekent dat we binnenkort weer allemaal met de benen bloot moeten. Maar wat als je tijdens de winter een litteken hebt opgelopen en je je nu onzeker voelt met blote benen?

De zomer is in aantocht en dat betekent dat we binnenkort weer allemaal met de benen bloot moeten. Maar wat als je tijdens de winter een litteken hebt opgelopen en je je nu onzeker voelt met blote benen?

Het is altijd een spannend moment wanneer we de lange kousen naar de kast verbannen en voor het eerst naar ‘buiten treden’ met blote benen. Voor veel vrouwen geen prettig moment omdat onze benen nog niet veel kleur ‘gepakt’ hebben tijdens de winter. Nog veel minder prettig is wanneer je benen hebt of een ander lichaamsdeel met een opvallend litteken. Dan ben je vaak nog meer onzeker over het ontbloten van dit lichaamsdeel. Bij een litteken ontstaat er een overproductie van collageen, wat ervoor zorgt dat het wondje zichtbaar blijft, wel in mindere mate, aan de oppervlakte van de huid. Willen we het uitzicht van het litteken verminderen, dan zullen we iets moeten ondernemen tegen de overproductie van collageen.

Natuurlijke middeltjes

Er bestaan daar een heel aantal trucjes voor, het ene al wat meer geloofwaardig dan het andere. Er zijn heel wat natuurlijke manieren om het uitzicht van littekens te verminderen. Zo wordt er beweerd dat het smeren van uiten zou helpen, maar ook tandpasta een nachtje laten intrekken in de wonde zou wonderen doen. Ook het smeren van rozenolie en lavendel zou goed zijn voor het verminderen van het litteken.

Bio-Oil

Wie zich minder wil richten op super natuurlijke trucjes, kan altijd de apotheek binnenstappen. Een goed middeltje dat het uitzicht van littekens zou verminderen is Bio-Oil. Bio-Oil bestaat uit plantaardige oliën, vitamines (A en E) en het unieke PurCellin Oil. Dat laatste is synthetisch ontwikkelde stuitklierolie van eend.

Onder meer Tiany Kiriloff, Erika Van Tielen en Lien Degol zijn gek op dit product. Bio-Oil kan je krijgen bij de apotheek en moet je zo snel mogelijk op het litteken aanbrengen, dit verhoogt de kans op de vermindering van de zichtbaarheid. Wie oudere littekens te lijf wil gaan met Bio-Oil, dat kan immers ook, zal merken dat de huid opnieuw elastischer wordt en het litteken dus beetje bij beetje naar de achtergrond zal verdwijnen. Bio-Oil moet je twee keer per dag, gedurende drie maanden, aanbrengen op het littekenweefsel. Dat betekent concreet: wie tegen de zomer de littekens wil verminderen, kan best al vandaag beginnen.

Cosmetische hulp

Maar ook vanuit de hoek van de cosmetica is aan littekens gedacht. De middeltjes die deze industrie op de markt brengen, zullen de littekens niet doen verdwijnen, maar zorgen voor een tijdelijke ‘verstopping’ van het litteken. Het zijn crèmes die je kan aanbrengen over het lichaam en het litteken zal dan tijdelijk niet meer zichtbaar zijn. Een voorbeeld van dit soort product is de ‘Double Wear Maximum Cover’ van Estée Lauder. Dit product zorgt voor een volledig dekking en verdoezelt littekens gedurende 12 uur lang. Zo kan je de littekens perfect verstoppen. Wanneer het product is uitgewerkt is het litteken wel opnieuw zichtbaar, maar voor een zomers feestje of wanneer je liever niet hebt dat het litteken naar voren komt kan je deze crème aanbrengen.

Met andere woorden, wie last heeft van littekens kan nu best in actie schieten. Je kan nu starten met Bio-Oil en vervolgens een littekenvermindering opmerken tegen de zomer. Wie liever een tijdelijke oplossing heeft, kan beroep doen op middeltjes uit de cosmetica. Natuurlijk is alles relatief en vallen veel littekens de buitenwereld niet eens op. Maar als je je daardoor beter in je vel voelt, dan kunnen we dit enkel maar aanraden. Nog een laatste kleine tip: vergeet ook zeker niet de littekens in te smeren wanneer je met de huid in de zon komt. Zon maakt het litteken stroever, minder elastisch en vaak ook gevoeliger. Best een hoge factor gebruiken.

Laura Van Roey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content