Het kapsalon van de toekomst

Het kapsalon van de toekomst heeft voor elk haarkopje de geknipte kapper.

Een nieuwe coupe in enkele minuten? Het kan. Heerlijk genieten van een hoofdmassage, knipbeurt en uitgebreide brushing? Dat kan ook. Het kapsalon van de toekomst heeft voor elk haarkopje de geknipte kapper.

Meer dan vijfhonderd merken en 75.000 professionals uit zestig landen verzamelden afgelopen november in Parijs voor Mondial Coiffure Beauté, de grootste vakbeurs ter wereld voor kappers. Live demonstraties, productvoorstellingen en een flitsend defilé met de haartrends voor 2011 vermaakten de talrijk afgezakte kappers. Daarnaast kregen ze ook een levensgrote preview van hoe hun werkplek, het kapsalon, er in de toekomst zal uitzien.

L’Oréal, al meer dan een eeuw een van de belangrijkste spelers in de branche, ontwikkelde zes salonconcepten die de klant van morgen opnieuw in de kappersstoel moet plaatsen. Zo was er bijzondere aandacht voor de milieuvriendelijke inrichting en werking van de salons, vandaag een nichefenomeen dat moeilijk van de grond komt. De consument hecht namelijk wel belang aan het groene etiket van zijn haarproducten, maar niet aan het waterverbruik of de energiebesparende luchtreiniger van zijn kapper. Belangrijker zijn de services die het salon te bieden heeft. In de (niet zoverre) toekomst tekenen twee trends zich af: een snelle service en onderhoudsvriendelijke coupe voor gehaaste wash & go-types en pure verwennerij voor wie een kappersbezoek meer is dan simpelweg een knipbeurt.

’t Is zo geknipt Ketens als Kreatos, Brainwash en Olivier Dachkin spelen al langer in op deze trend: op dertig minuten sta je gewassen, geknipt en gebrusht weer buiten. Zonder afspraak en slechts een twintigtal euro’s armer. Geknipt voor wie geen tijd, geen geld of geen geduld heeft.

L’Oréal gaat nog een stapje verder en introduceert het Style Minute Lab, een salon waar niet geknipt, maar enkel gekapt wordt. Het ‘stijllab’ hanteert de 20/20-formule: in twintig minuten, voor slechts twintig euro en zonder afspraak wordt je haar gestyled in een van de zes aangeboden looks, van wall street tot wavy rock. Die looks worden regelmatig veranderd, afhankelijk van het seizoen en de trends. De salons worden ingeplant op strategische locaties in winkelcentra, luchthavens en zakelijke districten. Zo wil het merk jonge vrouwen opnieuw vaker, en voor meer dan een knipbeurt in de kappersstoel krijgen, zonder beslag te leggen op hun kostbare tijd en zuurverdiende centen.

Snellere service wil ook zeggen snelle producten. Zo lanceert Schwarzkopf Igora Color, de eerste professionele permanente kleuring in slechts tien minuten. Om je een idee te geven: voordien nam een kleuring ongeveer een uur in beslag. In de grootdistributie zit men al langer op sneltreintempo. Denk maar aan de talrijke twee-in-éénformules. Garnier Fructis en Dove brachten beide een verzorgend haarmasker op de markt dat slechts één minuut moet inwerken in plaats van tien. Nivea doet het met het Nutri Cashmere-masker in drie minuten.

Een kopje met koffie Aan het andere uiteinde van het spectrum bevinden zich de luxesalons en high-end ketens. Zij onderscheiden zich niet noodzakelijk door een betere service of meer talent, maar doorgaans wel door de tijd die je in de salon doorbrengt. De was -en knipbeurt wordt aangevuld met een persoonlijk consult, een half uur durende hoofdmassage, een uitgebreide brushing en een kopje koffie of thee. De hele sessie wordt door de kapper beschreven als een ‘verwenmoment’. Het is dan ook wijselijk om je agenda enkele uren vrij te maken en je gsm uit te schakelen. De trend manifesteerde zich aanvankelijk enkel in de grote steden, waar vrouwen doorgaans meer tijd en geld spenderen aan hun uiterlijk, maar heeft nu zowat het hele kapperslandschap overspoeld.

Een zijbeweging van deze trend is de renaissance van de barbier. (Al denken we dat de op de fifties geïnspireerde hitserie Mad Men er ook voor iets tussen zit.) Het beroep was enkele jaren geleden nog met uitsterven bedreigd, maar is nu _ voorlopig vooral in wereldsteden over de grote plas_ bezig aan een comeback. Vintage interieur en scheertafel incluis.

Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content