Psycholoog Christian Jarrett onderzocht het effect van groepsdruk op sportprestaties. Deelnemers aan een experiment moesten twee Pilates-oefeningen doen, met daartussen een rustpauze van drie minuten. In die pauze werd aan de helft van de proefpersonen verteld dat 80 % van de mensen de oefening kan uitvoeren zonder problemen. Merkwaardig genoeg deed deze groep het na de pauze opvallend beter, terwijl de resultaten van de andere groep gelijkaardig bleven.

Kunnen we nu concluderen dat sociale druk dé sleutel is van betere sportprestraties? Niet helemaal, zo zegt Jarret: 'Aangezien de andere helft helemaal niets werd verteld, weten we niet zeker of de eerste groep reageerde op de groepsdruk of gewoon op de extra motivatie.' 100 % zeker of niet: je kan in het vervolg dus maar beter staalhard liegen over je prestaties tegen je vrienden. Het kan hen maar vooruit helpen.

Psycholoog Christian Jarrett onderzocht het effect van groepsdruk op sportprestaties. Deelnemers aan een experiment moesten twee Pilates-oefeningen doen, met daartussen een rustpauze van drie minuten. In die pauze werd aan de helft van de proefpersonen verteld dat 80 % van de mensen de oefening kan uitvoeren zonder problemen. Merkwaardig genoeg deed deze groep het na de pauze opvallend beter, terwijl de resultaten van de andere groep gelijkaardig bleven. Kunnen we nu concluderen dat sociale druk dé sleutel is van betere sportprestraties? Niet helemaal, zo zegt Jarret: 'Aangezien de andere helft helemaal niets werd verteld, weten we niet zeker of de eerste groep reageerde op de groepsdruk of gewoon op de extra motivatie.' 100 % zeker of niet: je kan in het vervolg dus maar beter staalhard liegen over je prestaties tegen je vrienden. Het kan hen maar vooruit helpen.